25. 11. 2020.
Filmska otmica Srba u Libiji: Napadači prvo iscenirali sudar

Filmska otmica Srba u Libiji: Napadači prvo iscenirali sudar

Filmska otmica Srba u Libiji: Napadači prvo iscenirali sudar

“Danas oko 14:15 po libijskom vremenu, odnosno oko 13:15 po srpskom vremenu, na izlasku iz libijskog grada Sabrata, došlo je do napada na kolonu od troje kola, u kojoj je bilo dvoje kola ambasade Srbije u Tripoliju i jedna kola u kojima je bio libijski državljanin koji je pratio kolonu baš u cilju bezbjednosti i lakšeg prolaska”, rekao je Potežica.

Ambasador se nalazio u prvom vozilu, zajedno sa suprugom i sinovima od 14 i osam godina, dok su u drugom bili vozač ambasade Jovica Stepić i administrativni ataše ambasade Slađana Stanković, koji su oteti.

“Do napada je došlo tako što su napadači prvo inscenirali sudar, odnosno udarili su otpozadi u kola ambasade i kada je vozač pokušao da izađe vidi šta se desilo oni su ga bukvalno uvukli u jedna od kola. U napadu je učestvovalo najmanje dvoje kola”, ispričao je Potežica.

Prema njegovim riječima, napadači su zatim Slađanu Stanković ljubazno zamolili da izađe i uđe u ta druga kola i bukvalno odmah nestali.

“U međuvremenu, dok su oni izlazili, mi smo zaustavili prvo dvoje kola i libijski državljanin koji je bio u pratnji i ja smo potrčali prema napadačima, u namjeri da zaštitimo i da pomognemo našim ljudima, u nevolji”, rekao je ambasador.

Prema njegovim riječima, jedan od napadača, koji su svi nosili crne fantomke, nešto je doviknuo libijskom državljaninu koji je bio u pratnji i osuo rafal u pravcu Potežice i tog Libijca, koji je pogođen u butinu.

“Napadači su brzo nestali i otišli u pravcu grada Sabrate. Pošto su kola ambasade ostala bez vozača, vratio sam se i prvo ih zaustavio pošto su se kretala unazad dosta velikom brzinom, na užas moje žene i djece koji su mislili da je u kolima bomba”, priča Potežica.

“Bilo je kao na filmu”, dodao je on.

Ambasador je rekao i da su na lice mjesta odmah stigli pripadnici libijske bezbjednosti i građani koji su maksimalno pružili pomoć, kao i policija.

Ranjeni libijski državljanin odvezen je u bolnicu gdje mu je iz butine izvađen metak, a poslije kraćeg tretmana, pušten je kući.

“Zatim smo otišli u kuću libijskog prijatelja, lidera jednog od plemena koji nam je pružio punu zaštitu i koji sarađuje s nama, gdje su odmah stigli i gradonačelnik Sabrate i komandant bezbjednosti Sabrate. Dali smo im sve podatke i obavijestili libijsko Ministarstvo inostranih poslova u Tripoliju, obavijestili smo šefa državne bezbjednosti paralelne vlade u Tripoliju o ovom incidentu, a telefonom je pozvao premijer paralelne vlade u Tripoliju koji je izrazio žaljenje zbog incidenta i rekao da će sve učiniti da naši ljudi budu pronađeni”, dodao je Potežica.

On je dodao da su se, u međuvremenu, mnogi Libijci javili i ponudili pomoć, dok su snage bezbjednosti u Sabrati i policija preduzeli sve akcije pretrage, uključujući postavljanje kontrolnih punktova.

Prema prvim informacijama, povodom incidenta uhapšena je jedna osoba i od nje mogle da se dobiju neke informacije, poslije suočavanja s ranjenim Libijcem koji bi mogao da prepozna napadača.

Potežica je rekao da je u Libiji veliki značaj pridat ovom slučaju, a mnogi mehanizmi pokrenuti da bi dvoje srpskih državljana bilo oslobođeno.

“Nastavljamo da intenzivno pratimo situaciju i da se angažujemo”, istakao je Potežica.

Ambasador Srbije je rekao da misli i da bi i on i njegova supruga bili oteti da djeca nisu bila sa njima.

“Naš utisak po načinu napada i toj akciji je da je sve više djelovalo kao kriminalni čin nego politički, ali nećemo da prejudiciramo”, dodao je Potežica.

FORMIRAN KRIZNI ŠTAB

Premijer Srbije Aleksandar Vučić rekao je da očekuje u narednih 48 časova rasplet događaja u vezi sa otmicom dva srpska državljana u Libiji. Premijer Srbije Aleksandar Vučić potvrdio je da je sa libijskim zvaničnicima već razgovarao o otmici službenika srpske ambasade. Kako kaže, u narednih 48 sati očekuje pozitivan rasplet događaja.

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić ističe da je formiran krizni štab koji radi na rješavanju vanredne situacije. Dačić objašnjava da je u Libiji nestabilna situacija, da postoji jedna vlada u Bengaziju, a druga u Tripoliju. Pojedini dijelovi zemlje su pod različitom kontrolom, kaže Dačić.
Šef srpske diplomatije razgovarao sa ministrom spoljnih poslova Libije Muhamedom Imhamid Abdulazizom. Obaviještene su, kaže, sve službe bezbjednosti.

“Nemamo informacije ko su otmičari. Niko se nije javio da bilo šta traži, pratimo situaciju. Formiran je krizni štab koji radi na rješavanju vanredne situacije. O tome sam obavijestio i premijera, tako da je cijela država angažovana”, ističe Dačić.

Dodaje da je ambasador Srbije Oliver Potežica dobro i da je sve prijavio policiji, koja nema novih detalja.Sabrata se nalazi na sjeverozapadu Libije, na oko 60 kilometara od Tripolija.Agencija Frans pres piše da u njoj djeluje ekstremistička grupa “Fažr Libija” koja je prošle godine osvojila Tripoli.
Analitičari navode da u Sabrati žive bivša nomadska plemena koja zarađuju krijumčarenjem.

(Agencije)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender