24. 11. 2020.
Indijci poručili engleskoj kraljici: Vraćaj dijamant!

Indijci poručili engleskoj kraljici: Vraćaj dijamant!

Indijci poručili engleskoj kraljici: Vraćaj dijamant!

Bolivudske zvezde i indijski biznismeni pokrenuli su pravni postupak kako bi vratili 105-karatni dijamant u vrednosti od 100 miliona funti koji se nalazi na kruni britanske kraljice, a za koji tvrde da je ukraden iz njihove zemlje, piše „Dejli mejl“.

Dijamant Kohinor, koji je nosila kraljica majka na krunisanju svog muža i kasnije svoje ćerke, mogao bi da bude istrgnut iz britanske krune i vraćen u Indiju, pošto su Indijci pokrenuli sudski postupak pred Visokim sudom u Londonu, zahtevajući od britanske vlade da vrati 105-karatni dijamant.

Taj postupak mogao bi da izazove neprijatnosti na ručku koji priređuje britanska kraljica za indijskog premijera Narendru Modija sledeće nedelje u Bakingemskoj palati, a takođe ponovo baca svetlo na britansku kolonijalnu istoriju.

David de Souza iz grupe koja pomaže u finansiranju postupka izjavio je da je Kohinor samo jedan od mnogih artefakata koji su odneti iz Indije pod sumnjivim okolnostima.

De Souza tvrdi da su posledice britanske kolonizacije „krađa indijskog bogatstva i uništavanje duše zemlje“.

Bolivudska zvezda Bumika Sing je na to dodala da Kohinor nije samo dragi kamen već deo istorije i kulture i nesumnjivo mora biti vraćen.

Vlada Britanije odbacila je zahteve za vraćanje ovalnog dijamanta koji je vladar Dulip Sing poklonio kraljici Viktoriji 1851. godine, nakon britanske aneksije Pendžaba.

„Umešani u ovaj smešni slučaj treba da shvate da su britanski kraljevski dragulji pravo mesto za Kohinor dijamant u znak zahvalnosti i priznanja za više od tri veka britanskog prisustva u Indiji koje je doprinelo modernizaciji, razvoju i demokratizaciji te zemlje“, rekao je za Dejli mejlistoričar Endru Roberts.

Pakistan, Indija, Iran, pa čak i avganistanski talibani, tvrde takođe da imaju pravo na dragulj, čiji naziv u prevodu znači „planina svetlosti“, a njegovo postojanje prvi put je dokumentovano 1304. godine.

Legenda kaže da, ko god nosi taj dijamant, postaje neverovatno moćan, ali sme da ga nosi samo Bog ili žena, dok bi muške vlasnike zadesila nesreća.

(RTS)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender