03. 12. 2020.
Sjećanje na mitrovdanske heroje i odbranu Hercegovine

Sjećanje na mitrovdanske heroje i odbranu Hercegovine

Sjećanje na mitrovdanske heroje i odbranu Hercegovine

U Nevesinju se obilježavava sjećanja na Mitrovdanske bitke 1992. i 1994. godine na nevesinjskom ratištu.

Mitrovdanske svečanosti imaju poseban značaj za sve Hercegovce, jer se obilježava sjećanje na slavne bitke kada su odbranjeni narod i teritorija Hercegovine.

U crkvi Vaznesenja Gospodnjeg episkop zahumsko-hercegovački i primorski Grigorije služio je svetu liturgiju, uz sasluženje sveštenstva i prisustvo velikog broja vjernika. U znak sjećanja na poginule borce Nevesinjske brigade, na spomen- obilježju Gvozd služen je pomen i položeni vijenci.

U napadima pripadnika Hrvatske vojske, HVO i tzv. Armije BiH 1992. i 1994. godine poginula su 64 srpska borca, dok je na neprijateljskoj strani poginulo više od 800 vojnika. Posthumno su odlikovana 22 borca iz Hercegovine.

Mitrovdan je krsna slava Boračke organizacije Republike Srpske i Dan opštine Nevesinje. Sinoć su na svečanoj akademiji uručena i najviša opštinska priznanja- povelje pojedincima i preduzećima za doprinos u razvoju i promociji Nevesinja.

Obilježavanju Mitrovdana u Nevesinju prisustvuju predstavnici Parlamenta, Vlade i kabineta predsjednika Srpske, srpskog člana Predsjedništva BiH, predsjednik BORS-a Milomir Savčić, kao i brojne istaknute ličnosti javnog života Hercegovine.

Nevesinje i borci Nevesinjske brigade ispisali su najslavnije stranice novije srpske istorije, braneći Hercegovinu i Republiku Srpsku. Mitrovdanske ofanzive odnijele su 64 života. Njihova žrtva i herojska borba ne smiju biti zaboravljene.

– Dvadeset godina nakon rata podsjećanje na bitke i na žrtvu ne samo boraca nego cijelog Nevesinja koje je skočilo da štiti položaje, omladina, djeca i starci čak, istakao je Momčilo Šiljegović, načelnik opštine Nevesinje.

Ministar rada i boračko invalidske zaštite Milenko Savanović rekao je da nije slučajno Nevesinje grad heroj i nevesinjska motorizovana brigada nosilac ordena Nemanjića i zvijezde Republike Srpske.

– Mi smo u obavezi dok živimo da to što je stvoreno čuvamo, dodao je Savanović.

Medaljom zasluga za narod posthumno su odlikovana 22 borca iz Istočne Hercegovine. Odlikovanja je uručio predjednik BORS-a Milomir Savčić, ističući da se mora nastaviti briga za potomke onih kojih su za stvaranje Srpske dali najviše.

Evocirane su uspomene na slavne bitke i dodijeljene povelje najzaslužnijim pojedincima i kolektivima za razvoj Nevesinja. Priznanja su uručena vladici Grigoriju, prof. dr. Predragu Pešku za pomoć u otvaranju Bolnice, Rodoljubu Draškoviću, vlasniku Svislajon-a, istoričaru Bošku Buhi i Udruženju “Šipovci” iz Beograda.

– Moja je dužnost da pomažem Nevesinju. Nije ovo nikakva nagarda nego obaveza da se i dalje radi u Nevesinju, rekao je njegovo preosveštenstvo vladika zahumsko-hercegovački i primorski Grigorije.

Obilježavanje Mitrovdana organizuju Odbor Vlade RS za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova, BORS i opština Nevesinje.

(RTRS)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender