29. 11. 2020.
Danas Opšti izbori u BiH

Danas Opšti izbori u BiH

U Hrvatskoj danas izbori

Bira se 151 zastupnik, 140 u 10 izbornih jednica u Hrvatskoj, tri bira dijaspora, a osam pripadnici nacionalnih manjina.

Od mjesta za nacionalne manjine, najmanje tri pripada srpskoj nacionalnoj manjini.

Manjine mogu da glasaju ili u 12. izbornoj jedinici ili po mjestu prebivališta u nekoj od deset izbornih jedinica za opšte liste.

Hrvatski parlamentarni izbori se održavaju po osmi put, a po prvi put birači mogu da koriste preferencijski glas, što znači da na listi za koju budu glasali, mogu zaokružiti i ime kandidata kojem daju prednost pred svim ostalima sa te liste.

Kandidat koji osvoji najmanje 10 odsto glasova svoje liste imaće prednost pred drugim kandidatima, bez obzira na poredak i mjesto na kojem se nalazi.

Saborski zastupnici se biraju neposredno tajnim glasanjem, na četiri godine.

Biračka mjesta su otvorena u sedam časova, a građani će pravo glasa moći da iskoriste do 19.

U inostranstvu se za glasanje registrovalo više od 36.000 birača, hrvatskih državljana bez prebivališta u Hrvatskoj — najviše u BiH 21.600 i Njemačkoj 5.900.

Izbori su u javnosti ocjenjeni kao neizvjesni, bez apsolutnog pobjednika, jer je, kako se smatra, malo vjerovatno da će bilo koja od dvije najuticaajnije stranke vlasti i opozicije, SDP I HDZ, osvojiti većinu dovoljnu za formiranje vlade.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender