24. 11. 2020.
Hrvatska: Koalicija “Most” drži ključ za formiranje vlade

Hrvatska: Koalicija “Most” drži ključ za formiranje vlade

Hrvatska: Koalicija “Most” drži ključ za formiranje vlade

Nakon jučerašnjih izbora u Hrvatskoj, ključ za formiranje hrvatske Vlade u rukama je koalicije Most, koja je sa 19 mandata najveće iznenađenje izbora.

Lider SDP-a, premijer Zoran Milanović već je pozvao Most na razgovore. Najveća snaga u Parlamentu sa 59 mandata biće HDZ-ova koalicija.

Kako prenose hrvatski mediji na 99,5 odsto obrađenih biračkih listića Istarski demokratski sabor ima tri mandata, Hrvatski demokratski savez Slavonije i Baranje i “Koalicija rada i solidarnosti”, koju predvodi Milan Bandić imaće po dva.

Po jedan mandat, prema nezvaničnim podacima, osvojili su Živi zid i koalicija Uspješna Hrvatska bivšeg predsjednika Ive Јosipovića i ministra privrede Radimira Čačića.

Lider Hrvatske demokratske zajednice Tomislav Karamarko izjavio je da je ta stranka otvorena za saradnju sa svima, bez obzira na stranačke razlike. On je dodao i da je “HDZ pobjednik izbora”.

Hrvatski premijer i lider Socijaldemokratske partije  Zoran Milanović poručio je da je Hrvatska na izborima odlučila da nema povratka na staro i pozvao sve koji žele reforme da mu se pridruže.
“Sada vidimo da se pojavio MOST koja želi reforme, pozivam ih da to napravimo zajedno“, rekao je čelnik koalicije Hrvatske raste Zoran Milanović u obraćanju simpatizerima u štabu stranke, prenosi Јutarnji.

Podsjetimo, široj javnosti malo poznata stranka Most nezavisnih lista odlično se kotirala u predizbornim anketama. Njen lider je Božo Petrov, koji će, po svemu sudeći, imati uticaja na buduću vladu Hrvatske.

Iz Mosta se još nisu jasno odredili da li će i kome dati podršku za sastavljanje vlade. U toj regiononalnoj stranci zastupljene su nezavisne liste i pojedinci različitih političkih profila.

PUPOVAC: SRBI ĆE U VLAST AKO “MOST” I FORMIRA VLADU SA LjEVIČARIMA

Predsjednik Srpskog nacionalnog vijeća u Hrvatskoj Milorad Pupovac tvrdi da će predstavnici Srba sigurno biti dio vlasti u ovoj zemlji ukoliko Koalicija “Most” i lijeve političke opcije formiraju vladu.“Međutim, ako se `Most` opredijeli za drugu političku opciju biće sve otvoreno. Do sada o ovoj varijanti nismo razgovarali”, rekao je Pupovac Srni.

On kaže da će Koalicija “Most”, ukoliko bude željela, moći da utiče na izbor nove vlade Hrvatske, ali i ko će biti mandatar za njen sastav.

“Koaliciju `Most` čine ljudi koji su bili opozicija HDZ-u i predstavljaju biračko tijelo koje je politički centar. Teško je sada prognozirati kako će se odvijati postizborni pregovori i kome će se prikloniti ova koalicija”, kaže Pupovac.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender