30. 11. 2020.
Ko je Božo Petrov, predsjednik koalicije ”Most”

Ko je Božo Petrov, predsjednik koalicije ”Most”

Ko je Božo Petrov, predsjednik koalicije ”Most”

Most nezavisnih lista je osnovan kao kao politička platforma za više pokreta, građanskih inicijativa i lokalnih partija. Hvale se da su u pitanju mladi ljudi koji nisu nikada aktivnije učestvovale u političkom životu, ali da je riječ je o osobama koje su bile društveno angažovane u drugim područjima.

Predsjednik Mosta je Božo Petrov, koji je do sada bio na mjestu gradonačelnika Metkovića. Po struci je psihijatar, diplomirao je i magistrirao na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru. Psihijatriju je specijalizovao u Kliničkoj bolnici Vrapče u Zagrebu, nakon čega je kao psihijatar radio u Sveučilišnoj kliničkoj bolnici u Mostaru.

Na političku scenu Petrov je stupio tokom lokalnih izbora 2013, kada je na lokalnim izborima u Metkoviću pobijedio tajkuna Stipu Gabrića Jumba, koji je 16 godina bio na tom položaju. Petrov je ubjedljivo pobijedio u drugom krugu, a Most je postao vodeća strank u Metkoviću, a treća u dubrovačkoj županiji.

Prema navodima na Vikipediji, Petrov je po stupanju na dužnost uradio sljedeće:

  • Petrov je srezao svoja i primanja gradske uprave na minimalac. Zatekao je gradsko dugovanje od 17,6 miliona kuna, te je za sedam mjeseci dugovanje smanjio za 6,4 miliona, odnosno 36%.
  • Petrovljevi zamjenici rade volonterski, dok odborničke naknade simbolično iznose 1 kunu. Ukinute su i naknade članovima nadzornih odbora i upravnih vijeća, troškovi reprezentacije smanjeni su 10 puta, a putni troškovi 8 puta.
  • Raskinuti su i mnogi štetni ugovori putem kojih se izvlačio novac iz gradskog budžeta. Kasnije je uspio prepoloviti gradsko dugovanje, zbog čega je proglašen najboljim gradonačelnikom u regiji.
  • Nakon smanjenja dugovanja, povisio je plate gradske uprave, no ostale su 30% manje nego što su bile u trenutku kada je preuzeo gradonačelničku dužnost.

(Frontal)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender