25. 06. 2021.
Kodeks oblačenja za učenike i profesore u RS: Nema više starleta

Kodeks oblačenja za učenike i profesore u RS: Nema više starleta

Kodeks oblačenja za učenike i profesore u RS: Nema više starleta

Provokativna odjeća, visoke potpetice i upadljiva šminka postali su već odavno uobičajena pojava u školskim hodnicima i klupama u RS, a tom stilu oblačenja uskoro će odzvoniti, jer je u planu donošenje novih pravilnika o dres kodu i ponašanju učenika i nastavnika.

Direktor Republičkog pedagoškog zavoda RS Predrag Damjanović kaže da je u toku donošenje novih zakona o osnovnom i srednjem obrazovanju, kojim bi trebalo da budu regulisani i novi pravilnici o kodeksu oblačenja i ponašanja u školama u Srpskoj.

“Pravilnike o kodeksu oblačenja učenika i nastavnika trebalo bi da donese Ministarstvo prosvjete, a svaka škola biće obavezna da ih primjenjuje”, istakao je Damjanović.

Prema njegovim riječima, nezgodno bi bilo kada bi svaka škola sama za sebe donosila pravilnike, jer bi tada došlo i do različitih tumačenja i pravila”, šta je ispravno, a šta ne.

“Potreban je jedinstven pravilnik na nivou cijele RS, koji će biti obavezujući za sve učenike i nastavnike u osnovnim i srednjim školama “, naglasio je Damjanović. Kaže da su do sada imali pojedinačnih inicijativa iz škola za donošenje pravilnika o oblačenju i ponašanju, ali da će ova oblast biti adekvatno regulisana tek kada budu ista pravila važila za sve.

Krajnje je vrijeme da razmišljamo o ovoj problematici i Republički pedagoški zavod će dati maksimalni doprinos pri kreiranju pomenutih pravilnika”, kazao je Damjanović, dodavši da, ako postoji kodeks oblačenja državnih službenika, nema razloga da isti ne postoji u školama.

Kada je u pitanju sloboda i stil oblačenja u školama, do sada nisu postojali nikakvi pravilnici, kako kaže Damjanović,  a prema zakonu je propisano samo da su učenici dužni da se oblače pristojno i uredno.

“Pravilnici moraju detaljno imati koje su sve obaveze đaci i nastavnici dužni ispunjavati, tačnije, kakvu garderobu mogu, a kakvu ne mogu nositi i, naravno, u slučaju nepoštovanja tih pravila, potrebno je propisati određene sankcije”, dodao je Damjanović.

Uvođenje pravilnika o dres kodu i ponašanju u školama ima mnogo pristalica među roditeljima, nastavnicima, ali i samim đacima. Ističu da je to već odavno bilo potrebno, jer su pojedinci, nažalost, zaboravili šta znači pristojno oblačenje.

“Mnogi mladi se po uzoru na starlete i estradne umjetnice oblače i ponašaju. To je problem današnjeg društva koji za sobom vuče i razne druge posljedice, ali nikako da ta tema dobije pravo rješenje”,ističu u školama u RS.

U Ministarstvu prosvjete i kulture RS kažu da je u skladu sa Zakonom o osnovnom obrazovanju i vaspitanju svaka škola obavezna da donese statut kojim bliže uređuje organizaciju, način rada, upravljanje i rukovođenje školom.

“Statutom škola može da definiše kućni red i kodeks oblačenja ili da u skladu sa statutom donese poseban pravilnik o oblačenju ili kućnom redu kojim će bliže urediti ovo pitanje”, kažu u ministarstvu.

Zabrane i pravila u pojedinim zemljama u svijetu

  • U Italiji je zabranjeno da djeca nose mobilne telefone u škole
  • U Japanu svi nose samo jednu vrstu uniforme, ma u kojoj školi i gradu bili
  • U Kini svi osnovci nose žute kape da bi ih razaznavali u saobraćaju

U Velikoj Britaniji svi učenici nose uniforme, pantalone teget ili sive boje, bijele majice ili košulje, a džemperi su bordo ili zeleni.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender