22. 06. 2021.
Profesoru Pravnog fakulteta uslovna kazna za seks sa studentkinjom

Profesoru Pravnog fakulteta uslovna kazna za seks sa studentkinjom

Profesoru Pravnog fakulteta uslovna kazna za seks sa studentkinjom

Profesori Pravnog fakulteta u Sarajevu Enes Durmišević i Zdravko Lučić osuđeni su danas u Opštinskom sudu u Tuzli na uslovne zatvorske kazne zbog seks afere sa studenticama i zloupotrebe položaja.

Durmišević je provostepenom presudom osuđen za spolni odnos i zloupotrebu položaja zatvorskom kaznom od četiri mjeseca. Lučić je proglašen krivim za zloupotrebu položaja kako bi drugom pribavio korist i osuđen je na sedam mjeseci zatvora.

Prema riječima sudije Huse Karića, oni neće izvršavati kazne ako u dvije godine od pravosnažnosti presude ne počine novo krivično djelo.

“Enes Durmišević je u januaru 2006. godine kao predavač Pravnog fakulteta u Sarajevu, Odjeljenje u Tuzli, zloupotrijebio svoj položaj i studenticu Almu Husarkić naveo na spolni odnos, obećavši joj privilegiju prilikom polaganja ispita”, kazao je sudija.

Dodao je da je studentica pristala te su otišli u sobu gdje su imali spolni odnos. Nakon toga, Durmišević joj je dao pitanja, koja joj je kasnije postavio na ispitu i u indeks upisao pozitivnu ocjenu.

Lučić je, radeći kao predavač sarajevskog Pravnog fakulteta u Tuzli, 2004. godine, studentici Jeleni Hadžić-Hribar upisao pozitivnu ocjenu, iako je znao da ona nije pristupila polaganju ispita. Osim toga, 2006. godine studenticama Almi Husarkić, Selmi Trokić i Šejli Ledenko upisao je pozitivne ocjene u indeks i na prijave iz predmeta koje predaje na prvoj godini studija, iako one nisu polagale ispit.

“Lučić je to znao, a upisao je kao da su položile”, izjavio je Karić, čitajući presudu.

Durmišević je novinarima rekao da će se “sve o ovom suđenju moći pročitati u knjizi”.

“Ovo je teški oblik inkvizicije. Nadam se da ćete me slijediti i dalje, u Strazburu”, izjavio je Lučić i slučaj nazvao parodijom.

Presuda se nije bavila zabranom obavljanja akademskog i profesorskog poziva okrivljenih. U ovom slučaju, osim pomenutih, bili su još optuženi i profesori Fuad Saltaga i Bajro Golić, koji su u međuvremenu umrli. Ranije je osuđen vozač Jasmin Mašić.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender