29. 11. 2020.
Vladislav Dacešin, povodom 25. rođendana Galerije „Dacešin“: Opstali smo, idemo dalje

Vladislav Dacešin, povodom 25. rođendana Galerije „Dacešin“: Opstali smo, idemo dalje

Vladislav Dacešin, povodom 25. rođendana Galerije „Dacešin“: Opstali smo, idemo dalje

Povodom 25 godina rada galerije Dacešin u Banskom dvoru će večeras biti otvorena izložba grafika koju čine djela autora iz 11 zemalja Evrope, nastala od XVII vijeka do danas, među kojima su djela Pabla Pikasa, Salvadora Dalija, Huana Miroa, Mark Šagala,Vladimir Veličkovića i mnogih drugih.

– U  vrijeme kada je nastala, Galerija Dacešin je bila prva i jedina privatna galerija u Banjaluci i pored svih poteškoća opstala je – kaže Vladislav Vlado Dacešin u intervjuu za MojKontakt i objašnjava zašto bi (vam) bilo lijepo da dođete u Banski dvor i posjetite izložbu.

Kako je nastala kolekcija grafika koja će večeras biti prikazana publici?

Iza mene je 25 godina rada. Inače, pored toga što sam art-menadžer i slikar, volim likovnu umjetnost i uvijek sam nešto od tih djela, do kojih sam imao priliku da dođem, ostavljao za sebe. Večeras će biti postavljena izložba radova (koji su nastali) od XVII vijeka do danas. Izložba je vrlo zanimljiva jer čini jedan presjek grafičke djelatnosti kroz vrijeme iz 12 zemalja: Njemačke, Francuske, Španije, Italije, Norveške, Švedske, Danske, Grčke, Belgije, Bjelorusije, Hrvatske i BiH. Izložbenu postavku čine 52 grafička rada. Postavka je uslovljena veličinom KC Banskog dvora, tako da sam morao napraviti jedan „miks“. Najznačajnija djela koja će biti izložena stvorio je, između ostalih, slikar Pablo Pikaso, zatim tu je sjajna litografija Huana Miroa, a od Salvadora Dalija, jedna vrlo zanimljiva gravura pod naslovom „Zakon uspona“ iz ciklusa „Božanstvena komedija“  iz 1964. godine.

Cijela vaša kolekcija ne bi mogla ni stati u KC Banski dvor?

Ja posjedujem veću kolekciju pa bih mogao uporedo napraviti možda tri takve izložbe i onda je bio problem: šta pokazati večeras? Međutim, nisam bio opterećen sa tim već nam je značajnije da obilježimo godišnjicu, odnosno 25 godina Galerije „Dacešin“.

Vrijeme osnivanja privatne galerije nije bilo naklonjeno takvim postupcima, a ni sada nije nešto bolje?

Kad sam najzad odlučio da osnujem galeriju bilo je tu savjeta mojih kolega iz branše da možda ne ulazim u tu priču. Tu je uvijek pitanje: koliko su ovi prostori za jedno ozbiljnije galerijsko djelovanje i koliko je rizika u svemu tome? Međutim, po prirodi sam „ovan“ (da se malo našalim) uporan sam i imao sam motiv više da baš ja to uradim i istrajem. U to vrijeme Galerija „Dacešin“ je bila prva i jedina privatna galerija u Banjaluci i jedno osvježenje na ovdašnjoj likovnoj sceni, pored one galerije gdje je danas Muzej savremene umjetnosti. Izdržao sam 25 godina. Bilo je težih i manje teških perioda, ali Bog je bio na mojoj strani. Opstalo se i idemo dalje.

Opstala je i vaša strast da sakupite sva ta likovna djela poznatih svjetskih umjetnika?

Imao sam sreću i zadovoljstvo da upoznam mnoge eminentne umjetnike, kako ovde tako i u Evropi. Dosta putujem i volim da putujem tako da sam uvijek na putovanjima tražio da načina da dođem do umjetničkih djela. Sad mi je mnogo lakše. Ispočetka – kada ste novi u svijetu umjetnosti – treba proći neko vrijeme dokazivanja dok se ne stekne neki pedigre u poslu kojim se bavite.

Od značajnijih autora čije sam izložbe postavljao su Vladimir Veličković, najeminentiniji živi srpski slikar. On već 50 godina živi u Parizu. Rođeni je Beograđanin, ali on je Francuz, mada se uvijek rado vraća u Beograd. Naveo bih i Miodraga Đurića, sad već pokojnog, koji je isto u rangu Vlade Veličkovića . Postavljao sam i Dalijeve izložbe grafika i akvarela, a neke od grafika koje sam postavljao i danas se mogu vidjeti u Dalijevom muzeju u Figuerasu u Španiji.

(mojKontakt)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender