19. 06. 2021.
Preliminarni rezultati: U BiH popisane 3.791.662 osobe

Preliminarni rezultati: U BiH popisane 3.791.662 osobe

Hoćemo li dočekati rezultate popisa?

Zakon o popisu stanovništva  u članu 37 jasno propisuje rokove do kada moraju biti objavljeni rezultati.

Preliminarni rezultati popisa uredno su objavljeni 90 dana nakon završetka popisa. Rezultati popisa određeni jedinstvenim programom za obradu podataka trebali su biti objavljeni u periodu od 1. januara 2014. do 31. decembra 2015. godine, piše Klix.

Sada je već jasno da ovi rokovi neće biti ispoštovani. Time se direktno krši zakon, ali je očigledno da niko neće odgovarati za to.

Iz Agencije za statistiku BiH potvrdili su za Klix.ba kako nemaju novih informacija o tome kada bi rezultati mogli biti objavljeni. Agencija je Savjetu ministara BiH uputila informaciju te se sada čeka njihov odgovor.

Drugo pitanje koje se nameće jeste, s obzirom da rezultati popisa neće biti objavljeni u 2015. godini, koliko će trebati novca za dodatno čuvanje podataka u Istočnom Sarajevu?

Agencija za statistiku BiH je rezultate trebala sukcesivno objavljivati do sredine 2016. Rokovi su već probijeni, pa će se sigurno morati i produžiti ugovor o skladištenju popisnog materijala u Istočnom Sarajevu.

Takođe, nije poznato da li je osiguran novac za te dodatne troškove, kao i iz kojih izvora će biti finansirani dodatni troškovi?

Od popisa su, čini se, ruke digli i predstavnici IMO tima koji je sve vrijeme radio monitoring popisa. Peter Everas, predsjedavajući Upravnog odbora IMO misije posljednji put je u BiH boravio početkom juna kada se sastao sa predsjedavajućim Savjeta ministara Denisom Zvizdićem, kao i čelnim ljudima statističkih agencija u BiH.

Nakon toga, IMO tim je poslao svoje preporuke kako da se riješe nesporazumi te od tada, kako je rečeno za Klix.ba iz Agencije za statistiku BiH, nije ostvaren dodatni kontakt.

 

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender