24. 07. 2021.
Prorok iz Troje u Ulici Sime Šolaje (FOTO)

Prorok iz Troje u Ulici Sime Šolaje (FOTO)

Prorok iz Troje u Ulici Sime Šolaje (FOTO)

„Imaš li dozvolu stanara ? “, pitamo ga na prepad.

„Naravno da imam“, odgovara ovaj mladi slikar i jednostavnim riječima objašnjava ko je lik koji se nazire na zidu u blizini čuvene „Građe“.

„Ne znam koliko znaš mit o Troji? Ovaj bradonja je Laokont, svešetenik (prorok) iz Troje koji je u posljednji čas pokušao da upozori svoje sunarodnike da je čuveni drveni konj kojeg su im poklonili Ahajci (Grci) prevara. Laokont je gađao konja kopljem kada se začuo neubičajen zvuk, jer su unutra, kao što znamo, bili Ahajci predvođeni Odisejem“.

Ako niste čitali o Troji ili gledali umazani holivudski spektakl, Luka će vam ispričati Laokontovu tužnu sudbinu

„Dok je on pokušavao da ubijedi Trojance da se paze prevare (kasnije poznate kao „Trojanski konj“) , dvije zmije, koje su poslali grčki bogovi, iskočile su iz mora i zadavile i njega i njegovu djecu…to je priča i o neshvaćenima, otud i ovaj mural”, kaže nam Luka.

Ovo je prvi grafit koji ovaj momak crta napolju a slikanjem se bavi, kaže, još od prvog razredu srednje škole otkad pohađa i časove kod jednog mentora. Luka podržava rad umjetnika iz iste branše, posebno radove nastale tokom Flaster džema u Boriku.

Što se tiče Troje, nakon opisanih događaja uslijedio je napad Grka pa je ostala samo prorokova izreka naslikana u vremenu:

„(Šta god da je to) Bojim se Danajaca i kad darove nose (Quidquid id est, timeo Danaos et dona ferentes)”.

…A ostaće i ovaj mural u Banjaluci.

(mojKontakt)

20151110_111103 Luka Radoš 1 Luka Radoš 2 Luka Radoš 4 Luka Radoš 5 Luka Radoš 6 Luka Radoš 7

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender