05. 12. 2020.
Novi red vožnje Željeznica Republike Srpske

Novi red vožnje Željeznica Republike Srpske

Radnici Željeznica RS najavili proteste

Radnici Željeznica RS za četiri dana će na proteste u banjalučki park “Mladen Stojanović”, kako bi iskazali nezadovoljstvo materijalnim položajem.

Odluku o radničkim protestima podržalo je svih šest sindikata u ovom javnom preduzeću.

Tvrde da su uprava Željeznica i Vlada RS imali dovoljno vremena da nađu izlaz za ovo preduzeće koje godinama grca u gubicima.

Menadžment smatra da nema razloga za proteste radnika, koji s druge starne tvrde da rukovodstvo Željeznica ne poštuje Zakon o radu i prijeti im stečajem i otkazima.

Jedan od radnika, Boris Šukalo, kaže da nije korektno što uprava prijeti radnicima stečajem zbog njihovih tužbi protiv Željeznica RS, zbog neizmirenih obaveza, a ne spominju se gubici “napravljeni” proteklih godina, koji su viši od 200 miliona KM.

“To se nigdje ne spominje i niko za to nije odgovarao”, kazao je Šukalo.

Ističe da ni resorno ministarstvo nije pokazalo spremnost da razgovara sa sindikatima o rješenju za Željeznice RS.

Direktor preduzeća Dragan Savanović nedavno je u otvorenom pismu radnicima ponovio da je finansijsko stanje u tom kolektivu izuzetno teško, sa značajnim problemima u ukupnom poslovanju, što je posljedica “višegodišnjeg nedomaćinskog poslovanja zasnovanog na nerealnim osnovama”.

Naveo je i da su tužbe radnika došle na naplatu, a ukoliko se od njih ne odustane uslijediće blokada računa i nemogućnost funkcionisanja sistema, što preduzeće može odvesti u stečaj.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender