26. 11. 2020.
SB UN o Inckovom izvještaju: SAD – retorika podjela zabrinjavajuća, Rusija – Srbi privrženi Dejtonu

SB UN o Inckovom izvještaju: SAD – retorika podjela zabrinjavajuća, Rusija – Srbi privrženi Dejtonu

SB UN o Inckovom izvještaju: SAD – retorika podjela zabrinjavajuća, Rusija – Srbi privrženi Dejtonu

Visoki predstavnik Valentin Incko je danas na održanoj sjednici Savjeta bezbjednosti u Njujorku pozvao međunarodnu zajednicu da se suprotstavi namjerama RS da sprovedu referendum o pravosudnim institucijama i odlukama visokih predstavnika.

On je, predstavljajući svoj redovni šestomjesečni izvještaj, rekao da entiteti, po Ustavu BiH, nemaju pravo da organizuju referendume o samostalnosti, podsjećajući na dokument SNSD-a o sprovođenju takvog referenduma do 2018. godine.

“Mirovni sporazum ne daje pravo entitetima da se otcjepljuju, a svaki pokušaj mijenjanja sporazuma zahtijeva dogovor sve tri strane”, rekao je Incko.

Incko je rekao da odluka NS RS o referendumu o pravosuđu još nije stupila na snagu, dodajući da još ima vremena da se situacija popravi.

“Očekujem da vlasti RS odstupe s ruba provalije i da otkažu odluku o referendumu”, rekao je Incko. Dodao je da je u prvih deset godina nakon potpisivanja mirovnog sporazuma postignut veliki napredak, podsjećajući da je ujedinjena vojska, stvorena Uprava za indirektno oporezivanje, uvedeni zajednički dokumenti, ojačana država i uvedena zajednička valuta, istakavši da je to dokaz šta može međunarodna zajednica kada je ujedinjena.

Naveo je da je posljednjih deset godina, s druge strane, bilo vrijeme nazatka.

“Problemi s kojima se BiH sada suočava su sistemski, komplikovana birokratija, ali, iskreno, i lični interes pojedinih lidera da održe sadašnji disfunkcionalni status kvo”, rekao je Incko. Incko je, takođe, pohvalio postupke Aleksandra Vučića, premijera Srbije, i podsjetio da je nedavna sjednica Savjeta ministara BiH i Vlade Srbije prvi takav događaj od Dejtona naovamo.

Predstavnik SAD je izrazio punu podršku visokom predstavniku kao konačnom autoritetu za interpretaciju civilnog dijela Dejtonskog mirovnog sporazuma. Dao je podršku mandatu EUFOR-a i pohvalio rad Glavnog štaba NATO-a u Sarajevu.

“Retorika podjela koja dolazi iz RS je veoma zabrinjavajuća, a posebno ona od strane Dodika, koja prijeti Dejtonu i stabilnosti BiH. Nažalost, proteklih mjeseci retorika je pretvorena u akciju kroz usvajanje odluke o referednumu od strane NS RS. Ova odluka direktno osporava OHR i državne institucije”, istakao je on i dodao da je odluka o referendumu najozbiljniji izazov za Dejtonski sporazum dosad.

Izrazio je zabrinutost izjavama pojedinaca i grupa koje, kako je rekao, negiraju genocid u Srebrenici, rekavši da su SAD time uznemirene.

Predstavnik Rusije je istakao da je napredak u BiH uvijek postizan kada nije bilo miješanja sa strane i pozvao Savjet bezbjednosti da poštuje suverenost BiH i odluke njenih građana i naroda. Incka je optužio da je izvještaj napisao tendenciozno, bez objašnjavanja razloga i motiva u vezi s odlukom o referendumu, i pozvao SB da prouči te argumente, u kojima je, kako je rekao, vidljivo kršenje prava jednog od naroda u BiH.

“Pozivamo vas da dobro proučite razloge za referendum, koji su jasno naglašeni u pismu predsjednika RS Milorada Dodika. Ako dokument pažljivo pročitate vidjećete da je privrženost bosanskih Srba međunarodnom pravu i slovu Dejtona veoma jasna”, rekao je on. Podsjetio je da je mandat Incka da poštuje odluke međunarodne zajednice, a da nijedan od komentara koje su predstavnici SB-a ranije iznosili nije implementiran.

“Dalje smanjenje budžeta OHR-a nema alternativu kako bi počeo proces koji smo svi usvojili, a to je zatvaranje OHR. Njegov rad je razbijanje i usporavanje napretka u BiH, kao evropske zemlje koja ne predstavlja prijetnju međunarodnom miru i stabilnosti. Ona kao moderna evropska zemlja zaslužuje poštovanje umjesto miješanja sa strane, što je čini gotovo protektoratom”, istakao je on i dodao da se Rusija protivi korištenju bilo kakvih sankcija međunarodne zajednice koje su kontraproduktivne.

Metju Rajkroft, britanski predstavnik, rekao je da Velika Britanija podržava korištenje bonskih ovlaštenja. Savjet bezbjednosti UN-a jednoglasno je produžio mandat Misije EUFOR-a u BiH.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender