29. 11. 2020.
Spavaju na parkinzima kako bi registrovali vozila

Spavaju na parkinzima kako bi registrovali vozila

Spavaju na parkinzima kako bi registrovali vozila

Ogromni su redovi ispred šaltera i te gužve mjesecima ne jenjavaju, a od marta noćima spavamo po parkinzima, da bismo ujutro stigli na red da uzmemo brojeve i registrujemo vozila.

 Tvrde to mnogobrojni zaposleni u agencijama za posredovanje pri registraciji vozila, koji su zatečeni ispred Centra javne bezbjednosti Banjaluka.

Ogorčeni su, jer kako poručuju, ostavljaju svoje zdravlje dok danima i noćima čekaju na hladnoći ispred zgrade CJB-a Banjaluka, gdje umjesto dva, gotovo uvijek radi samo jedan šalter za prijem predmeta iz njihovih agencija, piše “Glas Srpske”.

Pričaju da sa sobom nose deke i da se ponoći na parkinzima mogu vidjeti upaljena vozila u kojima se griju. Imena neće da im pominjemo, jer se plaše da tek onda neće stići na red.

“Već mjesecima spavam na parkingu u automobilu, da bih ujutro stigao na vrijeme da uzmem broj. Po tri dana nosim zahtjeve za registraciju, jer nikako ne stižem da sve predam i završim posao”, priča ogorčeno jedan od radnika iz agencija.

Najgore im je, kako ističu, što od dva šaltera koja su predviđena za rad sa ovim agencijama, gotovo nikada istovremeno oba ne rade.

“Ili je neko od radnika na odmoru, ili na bolovanju, tako da je na šalterima uvijek “mrtva glava”. Ovo je zaista apsurdna situacija”, dodaju i naglašavaju da je neophodno otvoriti više šaltera ili bar da postojeća dva namijenjena za rad sa ovim agencijama budu neprestano u funkciji.

Međutim, u Centru javne bezbjednosti Banjaluka kažu da za registrovanje vozila nema gužve i da sve zahtjeve rješavaju odmah po prijemu.

Prema evidenciji Agencije za identifikaciona dokumenta, evidenciju i razmjenu podataka BiH (IDDEEA) u BiH je trenutno 265.675 vozila sa isteklom registracijom, a od toga su 98.953 u Republici Srpskoj.

“Na poslovima registracije vozila rad je organizovan u dvije smjene i to od sedam do 20 časova radnim danima i subotom od sedam do 13 časova. Rad je podijeljen na pet šaltera. Šalter broj 1 predviđen je za rad sa pravnim licima, šalteri 2 i 3 za rad sa agencijama za posredovanje pri registraciji vozila i šalteri 4 i 5 za rad sa fizičkim licima”, ističu u CJB Banjaluka.

Naglašavaju da građani mogu predati svoje zahtjeve i na pisarnici CJB Banjaluka i to svakim radnim danom do 20 časova, da bi izbjegli eventualno čekanje na šalterima, ukoliko dođe do pada sistema. Dodali su da je analizom broja registrovanih vozila za deset mjeseci 2015. godine utvrđeno da je broj podnesenih zahtjeva za registraciju ove godine povećan za 3,84 odsto.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender