19. 06. 2021.
Bili smo na otvaranju Festivala nauke i tehnologije (FOTO)

Bili smo na otvaranju Festivala nauke i tehnologije (FOTO)

Bili smo na otvaranju Festivala nauke i tehnologije (FOTO)

„Ono što smo htjeli da postignemo je da Festival nauke i tehnologije izazove interesovanje, a njegov zadatak je promotivnog karaktera što znači da promoviše dešavanja u nauci i to posebno za naše najmlađe posjetioce i za one koji će se u budućnosti eventualno baviti naukom”, rekao je ministar nauke i tehnoligije u Vladi RS, Jasmin Komić.

Prvog dana Festivala koji je otvoren od 12 – 19h posjetioci će moći vidjeti eksperimente iz fizike, hemije i biologije, kao i brojne pronalaske poput 3D štampača, robota od lego kockica, letjelice, kao i planetarijum, kupolasti projektora za posmatranje zvijezda koji je smješten u Muzeju RS.

Komić 1

Ono što je svakako privuklo pažnju najmlađih jeste robot od lego kockica za čiju izradu su bila potrebna 4h rada.

„Predstavili smo novi Mind storme robot od lego kockica. Robot je prvenstveno namjenjen djeci od 10 – 18 godina kako bi bili kreativni, inovativni i kako bi naučili tehnike programiranja robota da nosi teret, da izbacuje loptice i da se pokreće lijevo – desno“, rekao je Mario Milanović jedan od konstruktora robota.

Učesnici Festivala bili su i studenti Prirodno – matematičkog fakulteta koji su pokazali brojne matematičke zagonetke kako bi predstavili matematiku u što boljem i zanimljivijem svjetlu. U samoj izradi eksponata potražili su pomoć od Ministarstva nauke i tehnologije.

Peti put na Festivalu je bila asistentica Danijela Rajić sa Tehnološkog fakulteta iz Zvornika sa svojim studentima koji su prestavili osnovne hemijske procese koji će mladima i svima koji dođu pokazati da hemija nije bauk.

Sa radionicom „Popap”  predstavili su se učesnici sa Arhitektonsko – građevinsko – geodetskog fakulteta sa asistenticama Majom Ilić i Draganom Tepić. Cilj njihove radionice je da sa učenicima naprave razglednice iz Banjaluke sa tehnikom savijanja koja se zove „Popap” čija je poenta da iz jednog papira različitim savijanjem i sječenjem  dobijaju trodimenzionalni elementi.

20151111_123440

Već prvog dana Festival je izazvao veliko interesovanje srednjoškolaca, djece iz predškolskog vaspitanja i osnovaca među kojima je I učenica Brdan Anđela: “Na ovom sajmu vidjeli smo mnogo eksperimenata, između ostalog iz stomatologije koji je meni najzanimljiviji”.

Drugi dan Festival će biti otvoren od 10 – 17h  na kojem će predavanje “Nauka superheroja” održati prof. Tijana Prodanović. Nakon toga biće organizovana svečana akademija i dodjela nagrada između ostalog I  za najbolje pronalazače.

Oba dana Festivala ulaz je besplatan.

(mojKontakt)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender