26. 11. 2020.
Hakovana anketa o Banj brdu

Hakovana anketa o Banj brdu

Hakovana anketa o Banj brdu

Prije početka hakerskog napada u anketi je učestvovalo oko 890 ljudi. Samo 11 odsto njih izjasnilo se da su za omogućavanje prolaza automobilima na Banj brdo. „Može da se pretpostavi da iza napada stoje oni koji bi imali najviše koristi od dopuštanja motornog saobraćaja na tom putu“, kaže Tihomir Dakić iz Rekreativne zone Banja Luka

Anketa “Kako riješiti problem Banj brda” zatvorena je zbog hakerskog napada u ponedeljak, 10. oktobra. Administratori stranice Skupštine Grada Banja Luka, na kojem se anketa nalazi, odlučili su se na takav korak zbog iznenadnog i neuobičajeno velikog priliva glasova sa servera iz inostranstva. Anketom se nastojao dobiti stav građana o tome šta bi po njihovom mišljenju bila najbolja opcija kada je u pitanju regulisanje transporta putnika koji ne žele ili ne mogu da dođu pješke do spomenika ili izletišta Trešnjik.

Prije početka hakerskog napada u anketi je učestvovalo oko 890 ljudi. Samo 20 njih izjasnilo se da su za omogućavanje prolaza automobilima na Banj brdo. Oko 870 anketiranih bilo je protiv takve mogućnosti.

„U ponedeljak su počeli stizati glasovi preko servera iz Mađarske, registrovani u Sarajevu (FBiH). Potom slijede glasovi iz Bugarske, pa se uključuju i ostale zemlje. Na kraju, za ukupno 15 sati stiglo je oko 1000 glasova. Više nego za 6 dana koliko je do tada trajala anketa“, kaže administrator sajta i pojašnjava da su zbog hakovanja zatvorili anketu.

Predsjednik Skupštine Grada Banjaluka Budimir Balaban rekao je medijima da je napad urađen organizovano i stručno. „Zaštititi sajt od ovih napada je gotovo nemoguće. Odlučili smo da obustavimo anketu, a uvažićemo samo glasove koji su zabilježeni do tog napada“, izjavio je Balaban.

Zašto je, naizgled bezazleno pitanje „Kako riješiti problem Banj brda“ uzrokovalo hakerski napad? Na to pitanje pokušao je odgovoriti Tihomir Dakić, član Inicijative građana „Rekreativna zona Banja Luka“.

„Može da se pretpostavi da iza svega stoje oni koji bi imali najviše koristi od dopuštanja motornog saobraćaja na tom putu“, kaže Dakić i podsjeća da je Banj brdo/Šehitluke u proteklim vikednima posjetilo više hiljada Banjalučana.

Nakon posljednjeg takvog vikenda, rezultati ankete su se drastično promijenili.

„Nadaleko su poznati botovi, tj. ljudi koji su plaćeni ili im je naređeno da mijenjajući IP adrese glasaju za određeno pitanje i ponuđeni odgovor. To nas ne sekira, jer mi znamo šta građani žele i samo artikulišemo njihovu potrebu. Ovo su jadne metode koje pokazuju svo njihovo neznanje i nepostojanje ideje na koji način da riješe ovu situaciju“, zaključuje Dakić.

Ističe da je jasno da većina građana ne želi motorni saobraćaj na putu prema Banj brdu, te da nakon svega građanska inicijativa dmože samo ojačati.

Inicijativa građana “Rekreativna zona Banjaluka” zalaže se da rampa za automobile ostane zatvorena, apelujući na gradske vlasti da je uspostavljanje saobraćaja unutar ove zone veoma opasno po pješake, kao i za vozače automobila. Nastoje da jedino banjalučko izletište ostane nezagađeno automobilskim gasovima kako bi izletnici i rekreativci i dalje uživali u njemu.

S druge strane, udruženje građana “Banjalučanke i Banjalučani s obje strane Vrbasa” pokrenulo je inicijativu da se rampa ukloni i dozvoli pristup automobilima, objašnjavajući to potrebom da se omogući pristup penzionerima i borcima NOB-a, kako bi mogli da dođu do spomenika na Banj brdu.Dio gradskih vlasti takođe smatra da se iz gradske kase više ne može izdvajati novac za čuvarsku službu na Banj brdu.

Sredinom oktobra Banjaluka je na putu prema spomeniku na Banj brdu dobila “Novak Café”, po franšizi poznatog srpskog tenisera Novaka Đokovića. Na dan otvaranja rampa je bila dignuta, a na putu prema spomeniku mogli su se vidjeti brojni luksuzni automobili.

Odluka kojom je zabranjen prolaz automobilima na tom izletištu na snazi je od 2006. godine.

Konačnu riječ treba dati gradonačelnik Banjaluke Slobodan Gavranović, koji potpisuje naredbe o regulaciji saobraćaja na području grada.

(skupstina-banjaluka.info)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender