03. 12. 2020.
UNESKO: 33 evropska jezika u opasnosti da nestanu

UNESKO: 33 evropska jezika u opasnosti da nestanu

Srbija postaje član Izvršnog savjeta Uneska

Tanasković kaže da je otvoreno samo pitanje broja glasova koje će Srbija dobiti.

“Izvršni savet je `vlada` ove organizacije, tako da će, za razliku od prethodnog perioda, Srbija između zasedanja dve Generalne konferencije aktivno učestvovati u odlučivanju u svim domenima delovanja Uneska”, rekao je Tanasković za Tanjug.

On je podsjetio da je Izvršni savjet nedavno preporučio da se, na prijedlog Albanije i grupe zemalja, zahtjev samoproglašenog Kosova za prijem u Unesko stavi na dnevni red Generalne konferencije, na šta Srbija nije mogla neposredno uticati.

“Glasanje za Izvršni savet i petnaestak drugih radnih tela Uneska biće obavljeno danas tako što će predstavnici delegacija zemalja članica u glasačke kutije spustiti formulare sa zaokruženim imenima država za koje su se opredelile”, rekao je Tanasković.

On je dodao da će rezultati glasanja biti poznati za nekoliko dana prije kraja zasjedanja Generalne konferencije.

“Zemlje članice Uneska podeljene su na osnovu geografske pripadnosti po takozvanim elektoralnim grupama. Svakoj elektoralnoj grupi pripada određeni broj mesta u Izvršnom savetu koji ukupno broji 58 članova”, precizirao je Tanasković.

On kaže da se prilikom održavanja Generalne konferencije Uneska, svake dvije godine, zamjenjuje polovina članstva Izvršnog savjeta, odnosno bira se 29 novih članova.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender