23. 06. 2021.

Fabrika “Birač” izgubila sudski spor u Litvaniji

Fabrika glinice “Birač” izgubila je u Litvaniji sudski spor u kojem je pokušala osporiti osnovanost potraživanja Ukio banke u iznosu od 154 miliona KM, a koje je kasnije otkupila firma “Pavgord” iz Foče, saznaje poslovni portal CAPITAL.ba.

Sud u Litvaniji je u presudi odbio tužbu “Birač Europe” i zaključio da je ugovor kojim je “Birač” preuzeo obaveze od 154 miliona KM prema Ukio banci, validan. Za ispunjenje ugovora garantovale su ćerke firme Fabrike “Birač”, “Alumina”, “Mehanika”, “Alusil” i Rudnik Srebrenica.

Stečajni upravnik Fabrike glinice “Birač” Lazar Đurđević rekao je za CAPITAL da očekuje da mu danas bude dostavljena zvanična presuda suda.

“Bez obzira kakva je odluka suda, ona ne može imati posljedica, jer je riječ o prvostepenoj presudi, poslije koje se uvijek jedna od strana u postupku žali. Mi sigurno hoćemo”, rekao je Đurđević.

On nije mogao govoriti koliko je do sada Fabriku glinice koštao ovaj sudski spor.

Prema nezvaničnim podacima Fabrika glinice je do sada samo angažovanje litvanske advokatske kancelarije “Sorainen” platila više od 800 hiljada evra.

Pravosnažnu presudu iz Litvaniji, nezvanično, čeka i Privredni sud u Bijeljini koji treba odlučiti da li se firma “Pavgord” Gordana Pavlovića može pojaviti kao tražilac izvršenja i stečajni povjerilac umjesto Ukio banke od koje je otkupila potraživanja.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender