15. 06. 2021.
Kineski jezik u školama u Srpskoj

Kineski jezik u školama u Srpskoj

Kineski jezik u školama u Srpskoj

Republika Srpska će u narednom periodu razvijati saradnju sa Kinom u oblasti obrazovanja i kulture, zaključeno je na današnjem sastanku ministra prosvjete i kulture Republike Srpske Daneta Maleševića sa novoimenovanim ambasadorom Kine u BiH Čen Bo.

U Ministarstvu prosvjete i kulture Republike Srpske Srni je rečeno da je na sastanku, održanom u Banjaluci, konstatovano da Srpska i Kina uspješno sarađuju u oblasti obrazovanja, a rezultat toga je otvorena Katedra za kineski jezik na Univerzitetu u Istočnom Sarajevu.

Malešević je rekao da je, s ciljem jačanja naučno-obrazovne saradnje Republike Srpske sa Kinom, Ministarstvo prosvjete i kulture dalo saglasnost i podržava osnivanje Konfučijevog instituta pri Univerzitetu u Banjaluci.

U narednom periodu biće razmotrena mogućnost uvođenja kineskog kao drugog stranog jezika u osnovne i srednje škole u Republici Srpskoj u skladu sa iskazanim interesovanjem škola, odnosno učenika, a Ambasada Kine u BiH spremna je da obezbijedi podršku takvim školama.

Na današnjem sastanku dogovoreno je da saradnja na polju kulture bude unaprijeđena i da ustanove i udruženja iz te oblasti na gostovanjima dobiju priliku da predstave kulturu i tradiciju svog naroda.

Širom svijeta 1.200 Konfučijevih instituta

Misija Konfučijevih instituta kao neprofitnih obrazovnih organizacija je da doprinesu boljem razumijevanju kineskog jezika i kulture među pripadnicima drugih naroda, razvijaju prijateljske odnose između NR Kine i zemalja svijeta, i da potiču razvoj multikulturalizma na globalnom nivou. U svijetu danas u 140 zemalja djeluje više od 1.200 Konfučijevih instituta i učionica.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender