26. 11. 2020.
Na Balkanu “na crno” radi oko milion radnika

Na Balkanu “na crno” radi oko milion radnika

Na Balkanu “na crno” radi oko milion radnika

Poznato je da se u većini zemalja Balkana na tržištu rada nalazi veliki broj radnika koji, kako se to popularno kaže, rade “na crno” ili bez ikakvog ugovora o radu kojim bi pravno regulisali svoj radni odnos.

 Novinari Anadolije su istražili tržište rada na Balkanu kako bi prikupili podatke o broju radnika “na crno”. Prema zvaničnih podacima i procjenama, u zemljama Balkana “na crno” radi oko milion radnika.

Prema najnovijim podacima, u Bosni i Hercegovini “na crno” radi oko jedna četvrtina svih zaposlenih, odnosno svaki četvrti radnik.

Prema podacima Međunarodne organizacije za rad, u Bosni i Hercegovini oko 150.000-200.000 ljudi radi “na crno” i taj broj je u stalnom porastu, sa 20 na 23 posto. Takođe, podaci Saveza sindikata govore da u BiH više od 250.000 radnika radi “na crno”.

Ukoliko inspekcija utvrdi da radnik u BiH radi bez ugovora o radu, propisana je zakonska kazna iznosi od 1.000 do 7.500 evra.

Ni u drugim zemljama regiona stanje nije nimalo bolje gdje takođe oko četvrtina zaposlenih nema ugovor o radu.

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku Srbije, krajem 2014. godine u toj zemlji “na crno” je radilo 600.000 ljudi, ili oko 24 posto zaposlenih.

Nerijetko se dešavaju i tragedije na gradilištima kada radnik koji je bio angažovan bez ugovora o radu pogine i ne dobije materijalnu odštetu.

Kazne za poslodavce kod kojih rade neprijavljeni radnici su do 16.500 evra. Najviše ih je među građevincima, trgovcima, u turizmu i ugostiteljstvu, auto-transportu, agencijama za osiguranje, kladionicama i kockarnicama, ali i među zanatlijama.

U Hrvatskoj oko osam posto zaposlenih prima dio ili cijelu mjesečnu platu “na ruke”, što je oko 90.000 radnika, pokazali su podaci Poreske uprave za 2014. godinu.

U Crnoj Gori još uvijek nema zvaničnih podataka o stopi rada “na crno”, ali ankete Saveza sindikata pokazuju da je gotovo 35.000-40.000 zaposlenih koji rade bez ugovora, primaju dio ili cijeli dohodak na ruke, nemaju plaćeno socijalno osiguranje i ne uplaćuje im se radni staž.

Vlada Crne Gore, pozivajući se na rezultate analize koju je uradio Ekonomski fakultet, ustanovila je da 14 posto radnika u Crnoj Gori radi na crno.

Neformalna zaposlenost ili rad na crno podrazumijeva rad u neregistrovanoj firmi, bez formalnog ugovora i bez penzionog i zdravstvenog osiguranja, sa jednom platom na papiru, a drugom na računu.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender