25. 11. 2020.
Ako se Katalonija odvoji, Barsu izbacuju iz Primere?

Ako se Katalonija odvoji, Barsu izbacuju iz Primere?

Španija: Sud suspendovao katalonsku rezoluciju o otcjepljenju

Ukupno 11 sudija je uvažilo ranije podnesenu tužbu španske vlade, čime se automatski suspenduje katalonska rezolucija dok Ustavni sud ne razmotri detaljno taj dokument.

Katalonska vlada u Barseloni odmah je reagovala navodeći da će nastaviti da primjenjuje rezoluciju bez obzira na odluku suda. Rezolucija katalonskog parlamenta usvojena u ponedjeljak daje novoj regionalnoj vladi rok od mjesec dana da počne rad na novom katalonskog ustavu o kojem bi se glasalo sredinom 2017. i da počne da radi na stvaranju poreskog sistema i sistema socijalne pomoći.

Odlukom parlamenta Katalonije takođe bi trebalo da regionalna uprava ne mora da se obazire na španske institucije, među kojima je Ustavni sud. S druge strane, po novom zakonu, taj sud ima moć da suspenduje zvaničnike koji ignorišu njegove odluke.

Rezoluciju su podržali separatistička koalicija Zajedno za da i radikalno ljevičarska partija CUP, koje su na septembarskim izborima dobile 72 od 135 mjesta u regionalnom parlamentu.

Lider bogatog regiona na sjeveroistoku Španije, Artur Mas, od 2012. bezuspješno pokušava da organizuje referendum o nezavisnosti, kao Škotska koja se prošle godine izjasnila da ostane u Ujedinjenom Kraljevstvu.

Istraživanja uglavnom pokazuju da većina Katalonaca smatra da njihov region mora da ima pravo na referendum o nezavisnosti, ali su potpuno podijeljeni oko toga da li žele da Katalonija postane nezavisna država.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender