25. 11. 2020.
Završen Festival nauke, na svečanoj akademiji uručene nagrade

Završen Festival nauke, na svečanoj akademiji uručene nagrade

Završen Festival nauke, na svečanoj akademiji uručene nagrade

Dom omladine već prvog dana bio je prepun kako mladih istraživača koji su nam vrlo rado predstavljali svoje projekte, mjesecima pripremane samo za  taj dan, ali i omladine, a i onih malo starijih koji su došli da vide nove zanimljive izume. Sem Doma omladine, u Muzeju RS posjetioci su mogli vidjeti Planetarijum – kupolasti perojektor za posmatranje zvijezda.

Kao kruna dvodnevnog Festivala sinoć je 19h  u Banskom dvoru upriličena svečanost povodom obilježavanja završetka Festivala. Na svečanosti su dodijeljene nagrade za najbolje mlade istraživače u I ciklusu studija koja je pripala Ratku Dardi, nagrada za  II ciklus studija koju je osvojio Radoslav Pantić i za III ciklus studija koja je otišla u ruke Vladimira Vujovića. Nagradu za najbolji naučni časopis dobio je prof. dr Dragan Mikerević, dok je nagrada za najbolju naučnoistraživačku organizaciju primio Poljoprivredni fakultet Univerziteta u Istočnom Sarajevu.

„Ova nagrada za Poljoprivreni fakultet Univerziteta u Istočnom Sarajevu znači jedno priznanje i dokaz da su rad i trud koji smo uložili u proteklom periodu ipak primjećeni“, rekao je prodekan za naučnoistraživački rad, prof. dr Grujica Vico.

Nagradu za najbolju naučnu knjigu dobio je akademik prof. dr Ljubomir Zuković koji ovom prilikom ističe da je uvijek prijatno dobiti nagradu kao priznanje da je neko primjetio vaš rad.

„Ep guslara o velikom ratu je knjiga koju je izdala Akademija nauka i umjetnosti Banja Luka. Knjiga slavi podvige ljudi koji su prošli najveće muke, Albansku golgotu, proboj Solunskog fronta. Ovom nagradom na knjigu usmjeren je jedan snop svjetlosti koji predstavlja dokaz da je društvo spremno da vrednuje nauku i ono čime se mi u Akademiji nauka i umjetnosti bavimo“, ističe Zuković.

Ovu priliku ministar Jasmin Komić iskoristio je da naglasi da su sve nagrade po kriteriju Ministarstva nauke i tehnologije i da su nastojali biti što više objektivni.

„Nagradama nastojimo da podstičemo razvoj nauke na ovom prostoru, jer nije samo promocija ona koja treba da  utiče na razvoj, tu su i svi drugi segmenti kao i poslovna zajednica“, kaže Komić.

Dani otvorenih vrata, posjete fakultetima, 2 izložbe, 3 predavanja, 6 radionica, 18 izlagača i na kraju svečana akademija su samo dokaz da je sadržaj bio izuzetno bogat i da je sama organizacija   petog po redu Festival nauke i tehnologije odrađena na visini zadatka.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender