28. 11. 2020.
NP Sutjeska: Glečerskim jezerima prijeti izumiranje

NP Sutjeska: Glečerskim jezerima prijeti izumiranje

9 places in Republic of Srpska to visit before you die

Ovakve liste obično obuhvataju geografski potez od Okeanije do Aljaske, ali ljepote ima i tu iza ćoška. Ne morate preći 1000 kilometara, ponekad je dovoljno i 50. Barselona i Tajland jesu daleko, Tahiti je još dalje, ni Brazil nije blizu, ali Manjača jeste pa ovaj cilj možete ispuniti brzo – i da vam pretekne još života.

Prema podacima Turističke organizacije Republike Srpske (TORS) koji se pozivaju na Republički zavod za statistiku, tokom devet mjeseci 2015. godine Republiku Srpsku je posjetilo 221 873 turista, koji su zabilježili 526 130 noćenja, što je za 15,6% više dolazaka i 16,6% više noćenja u odnosu na isti period prethodne godine. Već godinama najveću posjetu, pored domaćih turista, ostvaruju gosti iz regiona: Srbija, Hrvatska, Slovenija i Crna Gora, dok se od ostalih evropskih zemalja ističu: Turska, Austrija, Italija, Njemačka idr.

Neki od njih su sigurno posjetili Nacionalni park Sutjeska koji stavljamo na prvo mjesto naše liste.

U turističkoj ponudi u posljednjih nekoliko godina, na samom vrhu nalaze se avanturistički i ekstremni sportovi (rafting, paraglajding, hajking, bajking, kajaking, kanjoning, planinarenje i dr.), čiji ljubitelji mogu da uživaju na našim rijekama, planinama, nacionalnim parkovima… U zemlji gdje vladaju zakoni prirode, avanturizam nije izuzetak, već pravilo. Republika Srpska se danas sve više izdvaja kao značajna destinacija avanturističkog turizma, koji na naše prostore privlači sve veći broj stranih, ali i domaćih turista“, rekli su nam u TORS-u.

Među najatraktivnije destinacije pomenutog avanturističkog turizma spadaju i planinska područja našeg NP Sutjeska zajedno sa oblastima Zelengore (planinska jezera), Maglića (najviši vrh u BiH), Volujka. Komšijska aktivnost u blizicini Sutjeske je  veoma popularni rafting na Drini i Tari.  Osim planinarenja, biciklizma, kanjoninga i sličnih aktivnosti, tamo se svake godine održava muzički festival OK FEST, a posjeta Sutjesci može imati i edukativni karakter, zahvaljujući burnim istorijskim dešavanjima i spomenicima koji su svjedoci istih. 

Tu dolazimo i do druge preporuke i drugog nacionalnog parka u Srpskoj: Nacionalnog parka Kozara

Kratak pregled onoga što Kozara jeste nalazi na oficijelnom sajtu parka:

“Planina Kozara svojom visinom, prostranstvom i ljepotom dominira ovim dijelom BiH. U narodu je poznata kao „Krajiška ljepotica“ zahvaljujući svojim gustim kompleksima listopadnih i četinarskih šuma, proplancima, bistrim potocima te bogatstvu flore i faune. U cilju očuvanja i zaštite kulturno-istorijskih i prirodnih vrijednosti, centralni dio planine Kozare, površine 3.494,5 ha, proglašen je nacionalnim parkom 1967. godine. Središnjim dijelom Nacionalnog parka Kozara dominira plato Mrakovice na kojem se, zbog njegovih urbanih sadržaja, često održavaju kulturne manifestacije i okuplja veliki broj posjetilaca Nacionalnog parka Kozara.

Na Mrakovici, podignut je 1972. godine Memorijalni kompleks kozaračkih stradalnika iz Drugog svjetskog rada, kojeg čine Spomenik, Memorijalni zid i Muzej”.

Kozara je i mnogo više od opisanog, ali ovo je dovoljno da je posjetite bez obzira da li ste već bili.

Hercegovina sa Trebinjem 

Turistički stružnjaci kažu da su Trebinje i istočna Hercegovina centri ponude vjerskog turizma. Turistička organizacija ovoga grada u svoju ponudu uvrstila je turističku turu obilaska srednjevjekovnih manastira ovoga kraja (Tvrdoš, Dobrićevo, Duži, Petropavlov manastir i Hercegovačku Gračanicu).

Trebinje je meditetarnski grad u Hercegovini u kojem sve miriše kao na morskoj obali. Trebinje – to je lijepa arhitektura, to je sunce, to su vino i hrana. Okolina Trebinja, kao i cijela Hercegovina tek čekaju da budu otkrivene i sve više turista saznaje za ljepote ovog kraja koje su dovoljne same sebi i koje se ne moraju reklamirati zbog ”blizine mora”.

Izvori Sane i Plive  

U TORS-u kažu da lov i ribolov predstavljaju značajnu ponudu RS. Tu se izdvaja jedna od najčistijih rijeka Evrope – Pliva, izuzetne bistrine, specifične boje, koja predstavlja pravi mali raj na zemlji, naročito za sportske ribolovce u disciplini mušičarenja. U junu ove godine na Plivi je održano 35. Svjetsko prvenstvo u fly fishing-u.

Pliva jeste najsjajniji biser ovog dijela Krajine, ali područje Šipova i njegove okoline, zahvaljujući brojnim seoskim domaćinstvima i njihovim ljubaznim domaćinima, te sadržjima koji se ovdje nude postaje sve interesantnija lokacija na turističkoj mapi Republike Srpske. U blizini se nalaze visoravan Janj sa istoimenom rijekom koja teče kroz veličanstven kanjon. U isti ”koš” sa Plivom stavili smo i rijeku Sanu tj. njene izvore koji sa okolinom čine mjesto izuzetne ljepote. U blizini izvora Sane su eko selo Zelenkovac, planina Lisina, jezero Balkana, Manjača, itd. Sve to, zajedno sa izvorima Plive možete obići za jedan vikend i nauživati se.

Etno Selo Stanišići

Posljednjih godina na značaju sve više dobija i eko-etno ponuda Republike Srpske. Najatraktivnije destinacije ovog tipa svakako su Etno-selo „Stanišići“ kod Bijeljine. U ovo selo treba da odete, ako ništa, jednostavno da vidite šta je čovjek napravio!

Višegrad

“Višegrad i Andrićgrad su izuzetne kulturne atrakcije Srpske, koje privlače sve veći broj domaćih i stranih turista i pozicioniraju se kao neizostavne destinacije prilikom posjete našoj zemlji”, kažu naši turizmolozi. Višegrad je mitski grad, grad-san neodvojiv od lika i djela Ive Andrića i mosta koji je zahvaljujući Andriću njegova i vidljiva i nevidljiva kičma. Uz sve to tu je sada i novi-stari grad koji je na ušću Rzava u Drinu sagradio režiser Emir Kusturica.

Jahorina i Istočno Sarajevo

Planinska mjesta u Srpskoj su zabilježila povećanje posjete za oko 56% u odnosu na prošlu sezonu. Grad Istočno Sarajevo, zahvaljujući Jahorini, na trećem je mjestu najposjećenijih destinacija u BiH, odmah iza Sarajeva i Mosatara. I Grad Sarajevo, naravno, određeni dio posjeta može knjižiti blizini ove planine.

Svake zime u skijanju i zimskim radostima nekadašnje olimpijske planine uživaju mnogobrojni domaći turisti, ali i turisti iz Srbije i inostranstva, pogotovo sada kada je engleski Telegraf uvrstio Jahorinu u top skijalište istočne Evrope.

“Planinski turizam u Srpskoj atraktivan je tokom cijele godine. Turistička ponuda Jahorine ne vezuje se samo za zimski period. Brojni sadržaji u ponudi su turistima i tokom ostalih mjeseci. Prvenstveno to su vikend aranžmani u ekskluzivnim hotelima koji uključuju i programe obilaska same planine, ali i destinacija u neposrednoj blizini, aktivan odmor (planinarenje, biciklizam, šetnje…), sportski kampovi, škole u prirodi, organizovanje seminara, konferencija i sl”, navode u TORS-u.

Teslić i Banja Vrućica 

“Po vrsti turističkih mjesta domaći turisti su najviše noćenja ostvarili u banjskim mjestima, zatim slijede ostala turistička mjesta”, objašnjavaju u TORS-u. Dobar dio turista ”banja” se baš u Tesliću, tačnije Banji Vrućici, vjerovatno najuređenijoj i najpoznatijoj banji u RS. Pretražujući i druge podatke saznali smo da se Teslić, zahvaljujući svojoj banji, može mjeriti sa Banjalukom po posjetama turista, a možda je čak i prestiže. “Banjski centri Republike Srpske ostvaruju veliki broj posjeta domaćih i stranih turista, prvenstveno baziranih na pružanju zdravstvenih usluga, liječenja.

Bogati izvori mineralnih, termalnih i termomineralnih voda, karakteristični za ovo podneblje idealni su za liječenje različitih vrsta oboljenja (kardiovaskularnih, reumatskih, kožnih…). Osim usluga liječenja banjski centri nude i rekreativne sadržaje, tu su sportski tereni i uređene trim staze. Kada je riječ o banjskom turizmu, svakako u ponudi prednjači renovirani zdravstveno-turistički centar Banja Vrućica, koji je danas zasigurno jedan od vodećih zdravstvenih, wellness i kongresnih centara u regionu”, tvrde u našoj krovnoj turističkoj organizaciji.

Banja Luka

Ovaj tekst pišemo iz Banjaluke i samo zato smo je stavili na kraj liste jer nam je ”blizu”.

Kažu da je Banjaluka sve popularnija siti-brejk destinacija. Grad kulturno-istorijske baštine, avanture, mladosti i nezaboravnog noćnog provoda.  Neodvojiva od svoje vene – Vrbasa – čiji kanjon je poseban plus i magnet za one koji posjećuju grad.  Mase mladih, može se reći – sada već hrle na „Demofest“ svakog jula a tu su i ostali muzički i kulturni festivali. Najveći grad sa svakom novom godinom raste i širi se po turističkim listama, sajtovima, blogovima i preporukama.

(mojKontakt)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender