15. 06. 2021.
Ako posjedujete ovu novčanicu bogatiji ste za 15. 000 evra!

Ako posjedujete ovu novčanicu bogatiji ste za 15. 000 evra!

Ako posjedujete ovu novčanicu bogatiji ste za 15. 000 evra!

Sa 100 dinara u džepu u Srbiji jedva da može i da se doručkuje. Međutim, postoji “stotka“ koja vrijedi milion i 700 puta više. Radi se, naime, o novčanici iz 1884, za koju kolekcionari tvrde da vrijedi i do 15.000 evra.

– Cena starog novca se određuje u zavisnosti od očuvanosti i retkosti, a najskuplja je novčanica od 100 dinara stara 140 godina. Njena cena se kreće između pet i 15 hiljada evra – kaže predsjednik Srpskog numizmatičkog društva.

Njena konkurencija po vrijednosti je novčanica iz 1885, i u pitanju je 10 dinara. Ako ste ludom srećom, u nekom starom sandučiću svoje prabake pronašli ovu “paru“, za nju u Srbiji danas možete da dobijete od 3.000 do 8.000 evra.

– Dosta ovih novčanica je povučeno, najveći deo je izgubljen, i baš zbog toga što su retke, vrede tako puno. U poslednjih 30 godina za svega dvadesetak takvih primeraka sam čuo – objašnjava Ilić.

Strast sakupljanja starog novca u Srbiji nije ni približno rijetka kao skupocjene novčanice. Ovim hobijem se bavi par desetina hiljada ljudi, a za najvrijednijim primjercima vlada prava pomama. Još jedan od bisera na berzi je i “pedesetica“ iz 1914.

– U pitanju je čuveni “pegavac“, novčanica koju je ručno naslikala srpska impresionistička slikarka Beta Vukanović i prepoznatljiva je po svojoj rozikasto-ljubičastoj boji. Njena cena dostiže i do 8.000 evra – navodi Ilić.

Dakle, ako u posjeti svojoj baki naletite na stare pare, pamet u glavu – možda se među požutelim, iskrzalim dinarima nalazi neki koji, bukvalno, vrijedi pravo bogatstvo.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender