05. 12. 2020.
Banja Luka: Sumnjivi vozači podvrgnuti testiranju na drogu

Banja Luka: Sumnjivi vozači podvrgnuti testiranju na drogu

Banja Luka: Sumnjivi vozači podvrgnuti testiranju na drogu

Kokain, metadon, THC i druge sintetičke droge Drager detektuje za samo par minuta.

“Test se vrši na osnovu uzorka koji se uzima iz usta ispitanika, radi se o oralnoj tečnosti. Za nekoliko minuta se utvrđuje da li je osoba pod uticajem opojnih droga i drugih supstanci”, objašnjava za N1 Dejan Trifković, inspektor za bezbjednost saobraćaja.

Ukoliko vozač jeste pod uticajem droga, on se isključuje iz saobraćaja, dobija mjere zabrane upravljanja vozilom, novčanu kaznu. Slično prolazi i onaj koji odbije podvrgnuti se ovom testiranju. Uz zabranu upravljanja vozilom i kaznu od 100 KM, dodaje se i dodatnih 60 KM – koliko košta test.

“U toku ove godine 84 osobe su bile podvrgnute testu, a od njih 18 je bilo pozitivno na neku ili više droga”, kazao je Trifković.

Zbog krivičnih djela u vezi sa narkoticima, banjalučka policija je Okružnom tužilaštvu u ovoj godini dostavila izvještaje protiv 45 osoba.

“Gram”, “Zamka” i “Tačka” su akcije provedene protiv prometa i proizvodnje droga. Policija pored toga što pokušava da suzbije organizovani kriminal, pokušava da podigne i stepen bezbjednosti u saobraćaju na veći nivo.

A, ovogodišnji saobraćajni bilans sa ulica RS zabrinjava.

Trideset posto više stradalih, u prvih deset mjeseci ove u odnosu na prošlu godinu. Živote je u saobraćaju izgubilo 118 osoba. Ti podaci Agencije za bezbjednost saobraćaja upozoravaju. Baš kao i istraživanje iz opštine Kovačica u susjednoj Srbiji.

“Čak 23 posto je izjavilo da je konzumiralo narkotike, a sedam posto da je upravljalo vozilom pod dejstvom narkotika, mi nemamo u Republici Srpskoj takva istraživanja, no sasvim sigurno da je slična situacija kao u Srbiji”, kazao je Milija Radović, direktor Agencije za sigurnost saobraćaja RS.

Uz podsjećanje da droga nije jedini uzročnik saobraćajnih nezgoda, iz Agencije pozivaju sve porodice da u nedjelju na Trgu Krajine u Banjaluci obilježe Dan stradalih u nezgodama na cestama.

Stotinu trideset i jedna cipela biće izložena, kao najbrutalnija opomena na 131 izgubljen život u prošloj godini.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender