02. 12. 2020.
Vlada FBiH odbila zahtjev pravoslavne crkvene opštine Mostar

Vlada FBiH odbila zahtjev pravoslavne crkvene opštine Mostar

Mostar: Konferencija o Dejtonskom sporazumu

Konferenciju je otvorio predsjedavajući Predsjedništva Dragan Čović, koji je istakao da je sada dobar trenutak da se razmotri proteklih 20 godina u BiH kako bi mogla da se planira budućnost.

“Vjerovatno ćemo danas iskazati različite stavove, ali svima mora biti jasno da BiH mora biti cjelovita, a svi narodi i građani u njoj ravnopravni”, rekao je Čović, izrazivši nadu da se BiH može reorganizovati da bude efikasna i da njen evropski put nema alternativu.

Na konferenciji će se obratiti i predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, članovi Predsjedništva BiH Mladen Ivanić i Bakir Izetbegović, prvi zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma parlamenta BiH Mladen Bosić, predsjednik SBB-a Fahrudin Radončić i predsjednik Glavnog savjeta Hrvatskog narodnog sabora Božo LJubić.

Konferencija će se odvijati u dva panela – prvi je o temi “Kako prilagoditi politički sistem potrebama svih građana BiH /pripadnicima konstitutivnih naroda i ostalima/?”, dok je tema drugog “Uloga i odgovornost medija u izgradnji političkog konsenzusa o spornim političkim pitanjima”.

Na prvom panelu će govoriti Čović, koji je i predsjednik HDZ-a BiH, zatim Ivanić, koji je lider PDP-a, te Izetbegović, koji je predsjednik SDA, dok su na drugom panelisti predstavnici medija.

Konferenciju organizuje Institut za društveno-politička istraživanja iz Mostara, uz visoko pokroviteljstvo predsjedavajućeg Predsjedništva BiH.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender