24. 11. 2020.
Zašto je petak 13. upamćen kao loš dan i u IT svijetu?

Zašto je petak 13. upamćen kao loš dan i u IT svijetu?

Zašto je petak 13. upamćen kao loš dan i u IT svijetu?

Virus „Petak 13.“ poznat i kao “Jerusalim”, nastao je 1988. godine u Izraelu u znak sjećanja na 40. godišnjicu stvaranja jevrejske države.

Virus je aktiviran u januaru 1989. godine, baš na petak 13. uzrokujući gotovo potpuno uništenje pogođenih fajlova i programa koji je zahavatio Osim toga znatno je usporavao  sistem koristeći velike količine memorije. U početku je zarazio stotine kompjutera širom Velike Britanije, brišući programske datoteke i izazvao paniku u trenutku kada su kompjuterski virusi velikih razmjera još uvijek bili relativno nova prijetnja.

Virus „Petak 13.“ se proširio putem priloga e-mailova, disketa i cd-ova i zarazio je dosta kompjutera širom svijeta i otežao poslovanje mnogim kompanijama i zaposlenima.

Kako je virus radio:

– Inficirao je sve datoteke sa ekstenzijama COM, EXE i SYS i povećavao je veličinu svaki put kada bi se fajl pokrenuo

– Smanjivao je raspoloživu memoriju na kompjuterima

–  Izazvao je da kompjuteri toliko uspore da su postali gotovo neupotrebljivi tog dana

– Programiran je da se svakog petka 13. virus ponovo aktivira i uništava fajlove na kompjuterimaa koji se koriste taj dan

Organizacije, institucije i kompanije koje je virus zahvatio bile su devastirane, i nekima su trebali mjesecima se oporave, a vladao je strah da će se virus proširiti na druge kompjutere. Mnogi su smatrali da je došao Sudnji dan elektronike.

Od nastanka virusa prošlo je dosta godina. Međutim, ako kojim čudom i dalje koristite neki od kompjutera iz 80-tih godina (Amstrad PPC-512 i640, PC-XT ili Apple IIC Plus) onda je moguće da njemu i dalje postoji ovaj virus i da će se aktivirati svakog petka 13.

(blog.mtel.ba)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender