22. 06. 2021.
Zefirino Grasi: Nadamo se da Politika nikada neće skrenuti u žutilo

Zefirino Grasi: Nadamo se da Politika nikada neće skrenuti u žutilo

Zefirino Grasi: Nadamo se da Politika nikada neće skrenuti u žutilo

Nakon predavanja gospodin Grasi je našao vremena da za naš portal odgovori na nekoliko pitanja o novinarstvu, ali i o aktuelnoj i veoma komplikovanoj temi: privatizaciji najstarijeg dnevnog lista na Balkanu.

Kako komentarišete rad drugih novina u Srbiji?

Žao mi je što se novinarstvo, tj. ono što mi znamo i što je suština novinarstva polako gubi. Prije svega zahvaljujući diktatu žute štampe koja lovi samo senzacije, koja se bavi samo estradom i s te strane mislim da je novinarstvo kliznulo. Dakle, istraživačkog novinarstva je sve manje i čini mi se da je mnogo lošije nego što je bilo u neko doba –  hajde da kažemo komunističko –  kada je tu bilo mnogo drugih poteškoća da bi se jedno istraživačko novinarstvo ostvarilo, ali sada to nestaje. Dakle, ljudi love senzacije i gledaju samo za povećanjem tiraža i to ne valja za novinarstvo.

Koje su to vrijednosti u novinarstvu danas?

Novinarstvo, mislim da određuje neku društvenu svijest, na ovaj ili onaj način i loš i dobar, ali opet ima tu funkciju. I to je nešto što jeste dobro. Znači, sve što je loše može da se popravi i znači da imamo šansu.

Kako objašnjavate to što ste opstali nakon toliko godina? Kada vam je bilo najteže i kakvu budućnost očekujete?

To je ono što sam i pominjao, mislim da sam opstao zato što nije bilo zainteresovanih za ovo moje mesto inače ne bih opstao i u to sam siguran. Ja se nadam da će Politika naći neki način da se ne privatizuje potpuno, da se nađe neki model da društvo kao takvo ima uticaj na Politiku, da se ne dozvoli da Politika skrene u tu žutu stranu.

Da li ste ikada bili ugroženi zbog onoga što radite?

Nisam nikada.

Očekuje se privatizacija “Politike” do kraja 2016. godine, mislite li da će neki novi vlasnik Politike promijeniti lice novina?

To samo zavisi od toga ko će biti novi vlasnik. Ako bude neko ko ne razumije Politiku i njenu ulogu u istorijskom kontekstu srpskog naroda, to će se desiti. Ukoliko razumije to i shvati on će zadržati ovaj kurs koji Politika i danas ima i sačuvaće je. To bi bilo jedino pravedno.

(Slaviša Đurković/MojKontakt)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender