28. 11. 2020.
Pismo jedne Banjalučanke: Zašto ste knjige bacili u smeće?

Pismo jedne Banjalučanke: Zašto ste knjige bacili u smeće?

Pismo jedne Banjalučanke: Zašto ste knjige bacili u smeće?

LOKACIJA: Banja Luka, Ulica Miše Stupara – jednosmjerna ulica između Sportske dvorane “Borik” i Osnovne škole “Branko Ćopić”.

Prolazim danas ovom ulicom i vidim neka gužva kod dva kontejnera. Građani, koji pritom nisu beskućnici, vade kartonske kutije iz kontejnera i otvaraju iste. Žurba mi nije dozvolila da se zadržim i pitam ih šta rade, ali zato u povratku istim putem imam šta i da vidim: Andrić, Crnjanski, Zmaj, Glišić, Dostojevski, Čehov, Gogolj, Bokačo, Gete, Dis, “Antologija narodnih junačkih pesama”, “Antologija narodnih umotvorina” i mnoge druge, pronašle su svoj novi dom, svoju novu biblioteku, ni manje ni više – U KONTEJNERU!

Puni kartonski paketi “Blic” izdanja onih istih knjiga koje dobijete subotom kupovinom “Blic” novina za 0.70 KM bačeni su u kontejner, a mnoge knjige leže i van njega, jer su se prolaznici potrudili da ih izvade iz smeća i spasu što se može spasiti. I onda vas uhvati mukica gledajući u onaj Andrićev upitno-kritički izraz lica na koricama koji poručuje: “Šta ja radim ispod kontejnera, ljudi?! Zar mi je ovdje mjesto, bando?”

Ruku na panj stavljam da bi se ove knjige razgrabile u pet minuta da su stavljene na neko adekvatno mjesto – u neku ustanovu, na trg, u krajnjem slučaju na klupu u parku – ali ne u smeće! Kupovinom karte na biletarnici Gradskog pozorišta “Jazavac” i Narodnog pozorišta Republike Srpske dobijete istu ovakvu knjigu. Možete uzeti, jednu, dvije, tri, četiri. Sve u cilju popularisanja posjete pozorištu. Zašto i ove knjige nisu završile na tim istim biletarnicama? Koliko su štete nanijele poplave bibliotekama, mislite da im ne bi poslužile? Filološki fakultet u Banjoj Luci nema svoju biblioteku, ‘možda’ bi i njemu poslužile.

Znam da će ovaj vandalski čin da prođe kao i svaki drugi, u to nema sumnje. Već je prošao, ko vidio – vidio, zastao, malo se postidio što homo sapiens ovo uradi. Misle pametnjakovići: “Mi smo ih štampali, mi ćemo raditi šta hoćemo s njima, koga još briga!” E, pa ovim pisanjem želim da izrazim duboko žaljenje tih istih persona i njihovih poduhvata. Stidite se, brate! U nastavku objavljujem fotografije da vam dočaram situaciju, koliko je to moguće kamerom od 3.2 megapiksela.

Knjige 1 Knjige 2 Knjige 3 Knjige 4 Knjige 5 Knjige 6 Knjige 7 Knjige 8 Knjige 9

(Rajna Gašić/MojKontakt)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender