01. 12. 2020.
Samo jedne novine su za čitanje i uživanje

Samo jedne novine su za čitanje i uživanje

Samo jedne novine su za čitanje i uživanje

A jeste li već čuli da za “Zabavnik” radi 5 novinara i oko 150 spoljnih saradnika?

”Tu ima i naučnika i umjetnika i pisaca, ima istoričara, dva akademika koji stalno sarađuju sa nama. To je, onako, širok broj ljudi”, kaže za mojKontakt.com, Zefirino Grasi, dugogodišnji glavni i odgovorni urednik “Zabavnika”.

Svi ti ljudi iz petka u petak uređuju časopis čiju trećinu čine stripovi, dok druge dvije sadrže članke o nauci, umjetnosti, prirodi, istoriji, muzici, interesantnim događajima iz života, i često su pisani u zabavnom duhu.

Kako je stvorena ideja, koja će decenijama kasnije tjerati punoljetne ljude da petkom, ritualno, odlaze na kiosk i kupuju časopis sa šarenom naslovnom stranom, priča nam Grasi:

“Idejni tvorci Zabavnika su smatrali da se jugoslovensko društvo postepeno mijenja. Žene su mijenjale svoj status, dobijale su poslove i radile, djeca su bila u školi, muškarci na poslu i porodica je počela da se razilazi. Zabavnik je trebao ponovo da okupi porodicu zbog tema o kojima su mogli diskutovati i stari i mladi. Nova tehnologija je privlačila čitaoce. To je bilo vrijeme kada je radio bio vrhunac tehnologije i nije se lako moglo doći do saznanja o novim pronalascima kao što se može danas putem interneta. Cilj Zabavnika je i danas da bude i zabavan i poučan. Ali ne previše ni jedno ni drugo iako je teško ne zanositi se”, objašnjava urednik, koji taj posao radi već 35 godina u Zabavniku – i nije se umorio.

“Nisam se umorio. Ne znam šta ću da radim jer ja za 4 godine treba da idem u penziju. Biće mi to veliki problem, moraću da se odvojim od Zabavnika”, ”žali” se Grasi.

Biće i aplikacija

Ova vijest može u “Hi tech” rubriku koja takođe postoji u “Politikinom Zabavniku”. Urednik nam je potvrdio da je urađen novi dizajn sajta, uskoro će biti urađene i neka osvježenja, a radiće se i aplikacija.

”Vjerovali ili ne” – još jedna rubrika iz Zabavnika

Dakle, vjerovali vi ili ne, početkom januara 1993. Politika je na naslovnoj strani objavila naslov: „Sankcije protjerale Paju, Mikija i ostale Diznijeve junake”. Tokom trajanja sankcija SR Jugoslaviji, Paja Patak koji prodaje novine, zaštitni znak koji se nalazi u gornjem desnom uglu časopisa uz njegov logo, bio je obojen u crno, tako da se mogla vidjeti samo njegova silueta. Nakon prestanka rata i sankcija Pajin lik je ponovo vraćen. Politikin Zabavnik je izrazio sličan protest i tokom bombardovanja SRJ, kada je na crnoj naslovnoj strani osvanula glava Mikija Mausa koji je šakama prekrio oči.

(mojKontakt/Slaviša Đurković)

 

 

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender