27. 11. 2020.
MEDVJED UŽIVO: Čeka se puška iz Beograda koja stiže tek sutra

MEDVJED UŽIVO: Čeka se puška iz Beograda koja stiže tek sutra

MEDVJED UŽIVO: Čeka se puška iz Beograda koja stiže tek sutra

Medvjed koji danima luta krajevima u blizini Banjaluke trenutno se nalazi na prostoru naselja Lazarevo na lokaciji koju obezbjeđuje policija i članovi Lovačkog udruženja Zmijanje.

”To je medvjed kojeg je neko odgajao, a onda kasnije ga pustio”, kaže za Kontakt radio Vukašin Vojinović, predsjednik Lovačkog saveza RS, koji kritikuje nadležne jer od početka nisu angažovali stručna lica iz saveza da riješe ovaj problem već su pustili medvjeda da luta po naseljima, a sada je eto stigao i u Banjaluku.

Biće zatraženo od ministarstva poljoprivrede da ovaj slučaj izuzme iz zakona po kojem se mora platiti nadoknada jer je medvjed zaštićena divljač, pa da se životinja može odstrijeliti jer ugrožava ljudske živote, rečeno nam je u LU Zmijanje čiji se ljudi nalaze na terenu.

Na teren je stigao i Goran Zubić pomoćnik ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede koji je rekao kako će sutra doći stručnjaci sa biološkog fakulteta iz Beograda koji imaju pušku za uspavljivanje a da će do tada lovci nadzirati lokaciju na kojoj se nalazi.

Vukašin Vojnović kaže kako puška za omamljivanje postoji u Federaciji BiH ali postoje komplikovane zakonske prepreke da ona stigne na lokaciju u Srpskoj. Takođe, medvjed se može omamiti i specijalnim mamcem koje bi životinja pojela, naveo je on.

Podsjetimo, medvjed je prošle nedjelje viđen u selu Donji Karajzovci u opštini Gradiška, a nakon toga u nekoliko navrata viđen je u selima na obroncima Kozare pa se računalo da će se uputiti na ovu planinu. Međutim, medo se jutros pojavio na kilometar i po od centra Banjaluke u naselju Petrićevac.

(mojKontakt/foto: Nezavisne)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender