05. 12. 2020.
Nigerija: Najmanje 32 poginulih u eksploziji

Nigerija: Najmanje 32 poginulih u eksploziji

Nigerija: Najmanje 32 poginulih u eksploziji

Do eksplozije je došlo na pijaci voćem i povrćem kraj glavne ceste na području Džimete. Jedan od svjedoka kazao je kako je izbrojao preko 30 mrtvih tijela, no još se čeka na službene informacije o broju žrtava.

Još uvijek niko nije preuzeo odgovornost za napad, no sve upućuje na to da je uključena teroristička grupa Boko Haram. Ta je teroristička organizacija u zadnjih šest godina ubila hiljade ljudi u Nigeriji, gdje pokušava uspostaviti državu koja će počivati isključivo na šerijatskom pravu.

“Do detonacije je došlo kod Džimete, kod pijace voćem, povrćem i drvima. Tek slijedi brojanje žrtava”, kazao je policajac iz Adamave, Usman Abubakar. Nedugo zatim policijska služba za odnose s javnošću potvrdila je kako je najmanje 31 osoba stradala u incidentu te kako su još deseci ozlijeđeni, piše “Daily Trust”, a prenosi Klix.

Boko Haram, glavni osumnjičenici za napad, već je izvodio ovakve napade proteklih sedmica u Nigeru i Kamerunu, no na sjeveroistoku Nigerije ovakvih napada nije bilo od kraja oktobra, kada je u bombaških napadima u Joli i Maiduguriju stradalo 37 osoba, piše Rojters.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender