29. 11. 2020.

Ništa od vakcine iz Beograda: Ubijen medvjed koji je došao u Banjaluku

Lovci ubili medvjeda u Banjaluci, saznaje Kontakt.

Navodno nisu imali drugog izbora, jer se medvjed nalazio u gradskom naselju, a u Banjaluci nije bilo specijalizovane opreme kojim bi medvjeda uspavali.

Pretpostavlja se da je to medvjed koji je danima lutao krajevima u blizini Banjaluke, a danas je stigao na prostor naselja Lazarevo u Banjaluci.

“To je medvjed kojeg je neko odgajao, a onda kasnije ga pustio”, rekao je za Kontakt radio Vukašin Vojinović, predsjednik Lovačkog saveza RS, koji kritikuje nadležne jer od početka nisu angažovali stručna lica iz saveza da riješe ovaj problem već su pustili medvjeda da luta po naseljima.

“Od ministarstva poljoprivrede će biti zatraženo da ovaj slučaj izuzme iz zakona po kojem se mora platiti nadoknada jer je medvjed zaštićena divljač, pa da se životinja može odstrijeliti jer ugrožava ljudske živote”, najavljeno je danas u Lovačkom udruženju Zmijanje čiji su članovi odstrijelili medvjeda.

Prethodno je Goran Zubić pomoćnik ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede rekao kako će sutra doći stručnjaci sa biološkog fakulteta iz Beograda koji imaju pušku za uspavljivanje, a da će do tada lovci nadzirati lokaciju na kojoj se nalazi.

Podsjetimo, medvjed je prošle nedjelje viđen u selu Donji Karajzovci u opštini Gradiška, a nakon toga u nekoliko navrata viđen je u selima na obroncima Kozare pa se računalo da će se uputiti na ovu planinu. Međutim, medo  – za kojeg se pretpostavlja da je ovaj opisani – jutros se pojavio na kilometar i po od centra Banjaluke u naselju Petrićevac.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender