01. 12. 2020.
Premijerka: Moj sin radi u „Elektroprenosu“, ne vidim zašto je to problem

Premijerka: Moj sin radi u „Elektroprenosu“, ne vidim zašto je to problem

Premijerka: Očekujemo podršku Svjetske banke

“Mi smo iskazali naše zadovoljstvo dosadašnjom saradnjom, svim projektima koje smo do sada zajedno realizovali. Očekujemo da ćemo imati, takođe, novi DPL aranžman, jednu vrstu budžetske podrške koju smo i ranije imali od Svjetske banke, ali isto tako da će oni biti uključeni u sve oblasti koje su navedene”, rekla je sinoć Cvijanovićeva nakon razgovora sa predstavnicima Svjetske banke u Vašingtonu.

Ona je istakla da je Republika Srpska posebno zainteresovana za oblast restrukturisanja javnih preduzeća, prvenstveno “Željeznica”, ali da očekuje pomoć i za neke druge kompanije.

“Takođe, kad je riječ o oblasti zdravstva, za sve reforme u oblasti zdravstva koje moramo provesti, a u pitanju je oblast povezivanje staža, očekujemo da ćemo dobiti određenu podršku. Mislim da smo to na neki način finalizirali u odnosu na sve prethodne dogovore”, istakla je Cvijanovićeva.

Prema njenim riječima, podrška Svjetske banke će se sigurno manifestovati i kada je riječ o reformi javne uprave. “Upoznali smo ih šta su obje entitetske vlade uradile”, dodala je Cvijanovićeva.

Ona je naglasila da su Svjetska banka, MMF, kao i EU, sastavni dio tog aranžmana, odnosno cjelokupne reformske agende. “Mi očekujemo da, kad ispunimo svoje obaveze, i oni ispune svoja obećanja u narednom periodu”, navela je Cvijanovićeva.

Premijer Srpske je istakla da je razgovor bio vrlo konstruktivan i da je ovo bila finalizacija svega što je do sada rađeno.

“Sve su ovo oblasti o kojima smo razgovarali, šta smo uradili na unapređenju poslovne klime. Mi smo ih upoznali ispred Republike Srpske šta smo sve uradili”, navela je Cvijanovićeva.

Ona je istakla da je sa predstavnicima Svjetske banke razgovarano zato što će podrška Svjetske banke biti vezana za sve reforme koje se sprovode, a koje su vrlo jasno identifikovane u Reformskoj agendi.

Cvijanovićeva je rekla da su premijer Federacije BiH Fadil Novalić i ona sa ministrima finansija analizirali jednu po jednu oblast i definisali svoje obaveze u sprovođenju određenih mjera koje su manje-više u proceduri da se ide na obezbjeđivanje nove podrške Svjetske banke.

Prema njenim riječima, Novalić je iznio šta su namjere federalne Vlade kada je riječ o dijelu reformi koje su u Srpskoj već sprovedene, a odnose se na sistem registracije novih preduzeća, kao i sve druge aktivnosti u vezi sa poboljšanjem poslovne klime nakon što je Federacija usvojila Zakon o radu.

“Oni su svoju pažnju usmjerili na izjednačavanje određenih obaveza između dva entiteta s obzirom da je Srpska već uradila taj dio posla”, dodala je Cvijanovićeva.

U razgovoru su učestvovali direktor za strategije i operacije Svjetske banke Mariam Šerman, direktor za zemlje jugoistočne Evrope Elen Goldštajn i šef Kancelarije Svjetske banke za BiH i Crnu Goru Tatjana Proskurjakova.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender