26. 11. 2020.
Prezentacija Bijenala savremene umjetnosti D-O ARK Underground u Banjoj Luci

Prezentacija Bijenala savremene umjetnosti D-O ARK Underground u Banjoj Luci

Prezentacija Bijenala savremene umjetnosti D-O ARK Underground u Banjoj Luci

Večeras će se u 19 u Banjoj Luci održati prezentacija Projekta Bijenale Savremene umjetnosti D-O ARK Underground i promocija knjige D-O ARK .

Potparol Muzeja savremene umjetnosti Branka Šestić kaže da je riječ o jednom zanimljivom Bijenalu savremene umjetnosti koji je započeo u Konjicu 2011.godine.

“Dešava se u atomskom skloništu, jednoj fascinantnoj građevini koja je građena između pedesetih i sedamdestih godina u vrijeme SFRJ i u ono vrijeme trebala je poslužiti za Josipa Broza Tita u slučaju nekog atomskog napada, da se skloni sa njegovim najbližim saradnicima. To je jedno neistraženo područje, ogroman bunker koji danas prerasta, zahvaljujući upravo ekipi koja je danas okupljena oko ovog projekta, u jedan vojno-umjetnički muzej. Prvo Bijenale se održalo 2011. godine u saradnji sa Republikom Srbijom i Crnom Gorom, zatim 2013. godine u saradnji sa Republikom Hrvatskom i Turskom i 2015. godine sa Albanijom i Austrijom. Večeras će kolege da predstave upravo taj projekat, a na promociji će govoriti i Branko Frančeski, jedan od kustosa projekta, zatim Edo Hodžić, osnivač samog Bijenala i Jerko Denegri, istoričar umjetnosti iz Beograda koji će takođe predstaviti i knjigu projekta, koja upravo govori o ovom Bijenalu i o radovima koji su tamo zastupljeni. Trenutno se u atomskom skladištu nalazi preko 125 radova savremene umjetnosti. Riječ je o 90 umjetnika iz preko 30 zemalja. Ono što je zanimljivo za to atomsko sklonište jeste da je 2014. godine proglašeno nacionalnoistorijskim spomenikom. Znači, neko nasljeđe iz doba Josipa Broza Tita koje se danas koristi u potpuno drugračije svrhe, u umjetničke svrhe zato je i sama priča jako zanimljiva pa je izazvala i veliku pažnju medija kako naših tako i svjetskih medija. Naše kolege iz D-O ARK Underground žele da promovišu to i u Banjoj Luci, da pokažu i banjalučkoj publici i naravno i umjetnicima šta se to događalo tamo proteklih godina i neke možda i pripreme za 2017.godinu. Ono što je bitno takođe naglasiti jeste da je i Vijeće Evrope proglasilo Bijenale Savremene umjetnosti 2011. godine kao kulturni događaj godine, a zadnjih godina ih podržava i UNESKO i mnoge svjetske asocijacije kao što je Svjetska asocijacija Bijenala“ kaže Branka Šestić.

Na Bijenalu su učestvovala i poznata imena iz regije:

„Ima mnogo i bosanskohercegovačkih umjetnika kao što je Mladen Miljanović koji je predstavljao našu zemlju na Venecijanskom Bijenalu, Radenko Milak i Selma Selman, Adela Jušić, ali tu su i imena iz regije i svijeta koji su već prepoznata.T akođe tu su i selektori, odnosno dosadašnji kustosi, imena koja su već predstavljala svoju zemlju na Venecijanskom Bijenalu. Tu su već i neka imena koja unazad, mogu reći već 15 godina, kruže u toj recentnoj savremenoj umjetničkoj sceni. Radovi su razni, od instalacija, fotografija, nekih lend artova. Znači, puno različitih radova, puno različitih formi.Umjetnici su iz Hrvatske, Bosne, Austrije, sve ove zemlje koje sam napomenula su sarađivale“, naglašava portparol Muzeja savremene umjetnosti.

Ona se nada da će večerašnja promocija pomoći da se Konjic nađe na mapi savremenih dešavanja iako je već bio predstavljen na Venecijanskom Bijenalu i Istambulskom Bijenalu.

Saznali smo i da je mnogo studenata, srednjoškolaca i organizovanih grupa dolazilo u Konjic i bili su fascinirani prizorom koji se nalazi pod zemljom, a koji je odjednom pretvoren u muzej.

„Naravno da nam je drago da se daju akcenti na Bosnu i Hercegovinu. Muzej je tu da pruži podršku kolegama i jesmo, takoreći, zadovoljni sa dosadašnjim odzivom i svakako smatramo da Konjic zavređuje više pažnje“, objašnjava Branka Šestić.

A šta su ustvari bijenala:

„Postoji više Bijenala, nekako je Venecijansko sa najdužom tradicijom i najbitnije. Mi smo to uradili jako uspješno i spremni smo da preuzmemo tu obavezu i za 2017. godinu, naravno uz podršku našeg ministarstva i federalnog ministarstva“.

O realizaciji drugih bijenala u BiH portparol Muzeja savremene umjetnosti Republike Srpske Branka Šestić kaže da nema potrebe ni razloga da ih neko pravi, niti postoje sredstva za to.

(Marina Cvijetić/mojKontakt)18

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender