22. 06. 2021.
Amputirci: Doći ćemo do situacije da ćemo ortopedska pomagala dati institucijama

Amputirci: Doći ćemo do situacije da ćemo ortopedska pomagala dati institucijama

Amputirci: Doći ćemo do situacije da ćemo ortopedska pomagala dati institucijama

Amputirci više nemaju strpljenja. Traže dva miliona maraka od države za kvalitetnije proteze. One koje im je dala Republika Srpska, za koju su se borili, tvrde, zastarjele su i najlošijeg kvaliliteta.

Te i takve vještačke ruke i noge izložili su u prostorijama UDAS-a, kako bi javnost vidjela od čega amputircima zavise životi. A i na njih čekaju predugo.

“Doći ćemo do situacije da ćemo ortopedska pomagala dati institucijama, mi ih više ne možemo nositi ovakve. To je nizak kvalitet, procedura je jako složena, to je za ljude koji žive van centara dešavanja jako sporo, naporno, teško, dodatni su finansijski troškovi za ljude koji to rade”, kazao je Željko Volaš, predsjednik UDAS-a.

Ista slika i u Istočnom Sarajevu, Trebinju, Bijeljini i Doboju. Masivne i loše proteze ne samo da ne popravljaju kvalitet života, one nam narušavaju ionako krhko zdravlje, poručuju amputirci.

“Ona oštećuje kičmu, to možete vidjeti kod svakog fizijatra, što je proteza lakša – to je bolja”, naglasio je Velibor Gligorić, RVI iz Udruženja amputiraca “Doboj”.

O tome da više neće sjediti skrštenih ruku i da od zahtjeva neće odustati, pisali su svima od predsjednice Vlade, preko Fonda do Ministarstava rada i zdravlja. Svaki amputirac trebalo bi da dobije novac kako bi sam nabavio odgovarajuće pomagalo, smatra ministar rada i boračko-invalidske zaštite Milenko Savanović. Obećava da će se razmatrati zahtjev da se iz budžeta za pomagala izdvoje dva miliona.

“Mi ćemo to razmotriti, mi imamo sutra posebnu sjednicu Vlade gdje će biti razmatran nacrt budžeta i vidjećemo kakve su mogućnosti u budžetu. Prema tome, sve ono što se cijeni, što može dati doprinos njihovom lakšem funkcionisanju, mi ćemo podržati i stajaćemo iza tih rješenja”, izjavio je Milenko Savanović, ministar rada i boračko-invalidske zaštite.

Iz Fonda i Ministarstva zdravlja stiže pismeni odgovor da se traže načini za pojednostavljenje procedure za dobijanje proteza, kao i da će biti pojačane kontrole njhovog kvaliteta. Amputirci za sada revolt izražavaju ćutanjem. Nadležnima daju rok do januara da ispune njhove zahtjeve, a nakon toga, kao što su javno izložili proteze, isto tako će ih i spaliti.

(ATV)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender