24. 11. 2020.
Gender centar o istraživanju o položaju muškaraca u RS

Gender centar o istraživanju o položaju muškaraca u RS

Gender centar o istraživanju o položaju muškaraca u RS

Povodom obilježavanja Međunarodnog dana muškaraca, u 11h u hotelu „Bosna“ predstavljeni su nalazi istraživanja o položaju muškaraca u RS.

Istraživanje Gender centra – Centra za jednakost i ravnopravnost polova Vlade RS, prvo je istraživanje koje govori o položaju muškaraca u regionu. Podršku Gender centru u samom istraživanju pružila je Misija OEBS- a u BIH.

Direktorica Gender centra RS, Mirjana Lukač ističe da je istraživanje bilo obimno i da će studija biti objavljena početkom naredne godine.

„Prošle godine na obilježavanju Međunarodnog dana muškaraca došli smo na ideju da zajedno sa kolegama koji su prisustvovali obilježavanju napravimo jedno takvo istraživanje uz podršku misije OEBS – a u BIH, to istraživanje smo i napravili i danas predstavljamo rezultate“, kaže Mirjana Lukač.

20151119_111147 20151119_111621

Direktor Odjela za ljudsku dimenziju OEBS – a u BIH, Kendal Palmer navodi da je rodna ravnopravnost osnova za izgradnju mira, demokratije i sigurnosti. Takođe, ističe da je cilj pružiti pomoć u uspostavljanju temelja za dalja istraživanja kao i za kreiranje rodno osjetljivog položaja.

„Želim da naglasim da promovisanje pitanja rodne ravnopravnosti ne znači isključivo davanje privilegija ženama, a oduzimanje prava muškarcima. Radi se o stvaranju pristupa koji će donijeti ravnotežu i korist za sve, stvarajući na taj način pravednije društvo”, ističe Kendal Palmer.

Istraživanja pokazuju da je položaj muškaraca otežan. Kao posljedice takvog položaja navodi se rat, zatim velika nezaposlenost kao i ekonomske i društvene krize. Prema ovom istraživanju muškarci nisu veliki optimisti, ali su dosta realni i pokazuju srednju ocjenu zadovoljstva sa svojim životom u cjelini.

Šefica odsjeka za koordinaciju, edukaciju i saradnju Gender centra Vlade RS, Jelena Milinović, navodi kao pozitivnu stvar činjenicu da muškarci počinju usvajati neke zdravije životne stilove, da sada vode brigu o zdravlju, što je bio veliki problem u prošlosti.

„Cilj istraživanja jeste da pokažemo stanje kakvo jeste, ali da na neki način pokažemo da nisu žene te koje su krive za takvo stanje, nego je podjednako teško i jednim i drugim, što daje prostor da govorimo o zajedničkim akcijama koje bi stvar pokrenule na bolje“, ističe Jelena Milinović.

Istraživanje je sprovedeno u dvije faze, kvantitativnu i kvalitativnu.  Kvantitativna anketa rađena je na uzorku od 1000 muškaraca iz svih krajeva RS, dok je kvalitativno istraživanje urađeno putem dubinskog intervjua sa 30 muškaraca. Da bi istraživanje bilo što raznovrsnije bili su uključeni muškarci različite životne dobi, iz grada, sa sela, zaposleni, nezaposleni, oženjeni, neoženjeni.

(mojKontakt/Nataša Kondić)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender