05. 12. 2020.
Građani predlažu: Renovirajte park kod Kastela

Građani predlažu: Renovirajte park kod Kastela

Kastel dobija grijanje

Kako su objasnili u Gradskoj upravi, izgradnja ovog vrelovoda, čija je vrijednost oko 160.000 maraka, povjerena je preduzeću “Energotehnika” iz Doboja.

– Rok za završetak izgradnje ovog vrelovoda je 40 dana, a grijanje će biti obezbijeđeno za sve muzejske i izložbene prostore, ugostiteljske i druge objekte – dodali su u Gradskoj upravi.

Rekonstrukciju prve dvije cjeline tvrđave Kastel finansirala je Evropska unija u vrijednosti oko 3,5 miliona evra. Prva cjelina, koja je obuhvatila obnovu kamene kuće, kule pet te jednog dijela bedema i kapije, koja se nalazi sa strane “Gradske tržnice”, završena je prošle godine. U rekonstrukciju kamene kuće, koja je rađena u smislu izložbenog prostora, utrošeno je milion evra.

Međutim, u toku su radovi na drugoj cjelini, odnosno rekonstrukciji ljetne pozornice, a izvodi ih preduzeće “Koto” iz Beograda. Ovi radovi su počeli polovinom maja, a rok za završetak je mart 2016. godine.

Prema riječima predstavnika misije Evropske unije Vladimira Pandurevića, do sada je urađeno više od 60 odsto radova na ljetnoj pozornici, koja se proteže od sjeverne kapije do kule na kojoj je prije nekoliko godina izbio požar.

– Trenutno se vrši injektiranje zidina. Ostalo je još nešto da bude završeno oko ljetne pozornice. Time će biti završena misija EU kad je u pitanju ovaj istorijski spomenik – rekao je Pandurević.

Dodao je da će u januaru 2016. godine zajedno biti otvorene obje obnovljene cjeline Kastela.

– U prvu cjelinu uloženo je 2,5 miliona evra. U drugu cjelinu pola miliona evra do sada, a biće uloženo još nekih 400.000 evra – istakao je Pandurević.

U Gradskoj upravi ističu da još traže donatore za rekonstrukciju dijela tvrđave Kastel, koji nije obuhvaćen projektom koji finansira Evropska unija. Riječ je o kazamatu i artiljerijskoj kasarni, koji se nalaze neposredno uz Gradski most.

Cilj grada je da Kastel bude jedinstven kulturni prostor i glavno mjesto ovih dešavanja.

Kako Banjalučani, tako i ostali posjetioci, oduševljeni su obnovljenim dijelom tvrđave Kastel te s nestrpljenjem čekaju njegovo otvaranje.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender