28. 11. 2020.
Zvanična potvrda: Dvostruko ubistvo u Sarajevu teroristički akt

Zvanična potvrda: Dvostruko ubistvo u Sarajevu teroristički akt

Zvanična potvrda: Dvostruko ubistvo u Sarajevu teroristički akt

Boris Grubešić, portparol Tužilaštva Bosne i Hercegovine, izjavio je da je ubistvo dvojice pripadnika Oružanih snaga BiH u Rajlovcu okvalifikovano kao čin terorizma.

Kako Grubešić kaže, daljom istragom biće utvrđene sve okolnosti vezane za počinitelja ovog kaznenog djela, njegove eventualne pomagače, kao i motiv.

“Ovim putem još jednom apelujemo na institucije vlasti i Visoko sudsko i tužilačko vijeće BiH da se provede imenovanje tužioca Odsjeka za terorizam koje očekujemo i zbog čega urgiramo već nekoliko mjeseci. Sadašnji kapaciteti u kojima su samo dva tužioca angažirana na istragama ovakvih kaznenih djela nisu dovoljna za efikasan rad u borbi protiv terorizma”, kazao je Grubešić.

Tužilaštvo BiH preuzelo je istragu u vezi sa ubistvom dvojice pripadnika Oružanih snaga BiH i predmet dodijelio u nadležnost Agencije za istrage i zaštitu BiH (Sipa), što implicira da se radi o krivičnom djelu terorizam, izjavio je Srni direktor Sipe Perica Stanić.

“U stalnom smo kontaktu sa tužiocem, preduzimaju se dalje mjere i aktivnosti na rasvjetljavanju ovog događaja i prikupljaju se neophodne činjenice”, rekao je Stanić i podsjetio da je Sipa formirala poseban tim koji će se baviti istragom.

On je ponovio da, prema dosadašnjim podacima, sve upućuje da se radi o krivičnom djelu terorizam.

Stanić nije mogao ni demantovati, ni potvrditi informaciju da je ubica Enes Omeragić od ranije poznat policijskim agencijama i da se nalazi na evidenciji Obavještajno-bezbjednosne agencije.

“Ali, očigledno je da je riječ o pripadniku vjerskog radikalnog pokreta”, rekao je direktor Sipe.

Stručnjak za borbu protiv terorizma Dževad Galijašević ranije je rekao da se Omeragić nalazi na spisku Obavještajno-bezbjednosne agencije BiH kao potencijalna prijetnja i prolazi kroz obavještajno-bezbjednosne evidencije.

“On je povezan sa vehabijskim pokretom i od ranije je poznat bezbjednosnim agencijama. Ovaj napad je dokaz da je počela odmazda koju vrše povratnici sa sirijskog ratišta, njihova rodbina ili lica koja imaju vezu sa dešavanjima u Siriji”, rekao je Galijašević.

Emir Suljagić, zamjenik ministra odbrane BiH izjavio je da postoje indicije da je počinilac napada povezan sa grupama koje se dovode u vezu sa vjerskim ekstremizmom.

“Krajnje vrijeme je da se suočimo sa činjenicom da imamo problem”, istakao je on za televiziju N1.

Takođe, Suljagić je kazao da kao društvo “moramo donijeti odluku s koje strane ćemo biti kada je riječ o zajedničkoj borbi protiv terorizma”.
Ministar bezbjednosti u Savjetu ministara BiH Dragan Mektić održaće danas u Sarajevu konferenciju za novinare na kojoj će biti riječi o ubistvu dvojice vojnika Oružanih snaga BiH u naselju Rajlovac. Konferencija za novinare najavljena je u 15.30 časova u zgradi Parlamentarne skupštine BiH, saopšteno je iz Ministarstva bezbjednosti BiH.

U ulici Safeta Zajke u sarajevskom naselju Rajlovac, u kladionici “Pet plus”, u srijedu naveče dogodila se pucnjava u kojoj su ubijena dva vojnika Oružanih snaga BiH, i jedna lakše ranjen.

Napadač je tom prilikom koristio vatreno automatsko oružje. Nakon izlaska iz kladionice je pucao i na autobus koji se nalazio u neposrednoj blizini. Tom prilikom je od krhotina razbijenog stakla lakše povrijeđen vozač autobusa i dvoje putnika.

Enes Omeragić, osumnjičeni za napad vatrenim oružjem u kojem su poginula dvojica vojnika OS BiH, izvršio je samoubistvo nekoliko minuta prije ponoći.

Ministar bezbjednosti Dragan Mektić potvrdio je da je Enes Omerović, koji je osumnjičen da je ubio dvojicu pripadnika Oružanih snaga BiH, izvršio samoubistvo.

OSCE: Građani da budu mirni i tolerantni

Misija OSCE-a u Bosni i Hercegovini oglasila se nakon jučerašnjeg napada koji se dogodio u sarajevskom naselju Rajlovac gdje su ubijena dvojica pripadnika Oružanih snaga BiH.
“Pozivamo sve građane Bosne i Hercegovine da budu mirni i tolerantni. Izbliza pratimo situaciju i odajemo priznanje vlastima na brzoj reakciji. Očekujemo dalje informacije, dok oni obavljaju svoju istragu ovog terorističkog napada”, istakao je šef Misije OSCE-a u BiH Džonatan Mur.

U saopštenju Misije OSCE-a u BiH ističe se kako su duboko šokirani pomenutim napadom u kojem su život izgubila dvojica mladića. U pisanom saopštenju upućeni su izrazi saučešća porodicama ubijenih vojnika.

Predstavnici Misije OSCE-a u Bosni i Hercegovini posjetiće danas Ministarstvo odbrane BiH.

Enes Omeragić, osumnjičeni za ubistvo dvojice vojnika, Armina Salkića i Nedeljka Radića, sinoć je nakon policijske potjere u kući na Sokolju počinio samoubistvo.

NATO: Saučešće porodicama

NATO Štab Sarajevo izrazio je saučešće porodicama pripadnika Oružanih snaga BiH Nedeljka Radića i Armina Salkića, koji su ubijeni u blizini kasarne “Rajlovac” u Sarajevu.

“Potpuno smo opredijeljeni da i dalje pomažemo institucijama BiH u svim njihovim nastojanjima”, poručili su iz NATO štaba.

Vlada RS osudila teoristički akt

Vlada Republike Srpske najoštrije je osudila teroristički akt, koji se dogodio u Sarajevu, a u kojem su dva pripadnika Oružanih snaga BiH ubijena, dok je nekoliko lica povrijeđeno. “Vlada Republike Srpske smatra da je to strašan teroristički napad i necivilizacijski čin ubijanja nevinih ljudi”, saopšteno je iz Biroa Vlade Srpske za odnose s javnošću. U saopštenju se dodaje da je Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske podiglo stepen pripravnosti na još veći nivo i u koordinaciji je sa bezbjednosnim institucijama na nivou BiH.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender