06. 12. 2020.
Bankaru Centralne banke BiH deset godina robije

Bankaru Centralne banke BiH deset godina robije

Bankaru Centralne banke BiH deset godina robije

Bivši radnik Centralne banke BiH Nedžad Bajraktarević osuđen je u Sudu BiH na deset godina zatvora zbog krađe 600.000 KM.

Presudom je obavezan da vrati sav novac koji je ukrao.

– Sud je odbio zahtjev tužilaštva da se od njega oduzme vikendica, automobil “nisan”, kuća i vikendica osobe Enesa Mulahasanovića koja se sagrađena ukradenim novcem. Odbijen je kao neosnovan – kazala je tokom izricanja presude sudija  Biljana Ćuković.

Bajraktarević je bio referent za gotovinske transakcije u Odjeljenju za trezorske poslove Centralne banke BiH. Protiv njega je Tužilaštvo BiH podiglo optužnicu 7. aprila, a Sud BiH ju je potvrdio 14. aprila.

Prema presudi Bajraktarević je novac prisvajao od oktobra 2012. godine do 8. decembra 2014. godine. On je tada radio kao samostalni referent za gotovinske transakcije u Odjeljenju za trezorske poslove. Novac koji je prisvojio bio mu je povjeren na rad u službi.

Bajraktarević je novac krao u apoenima od po 200 maraka. Nakon što bi uzeo novac, na police u trezoru ostavljao bi obični papir, stiropor i plastificirane folije. To je zamotavao trakama i preko toga stavljao svoj potpis kako bi izgledalo da je novac na broju.

Bankar je tokom istrage priznao da je ukrao novac, a njegov advokat Muhidin Kapo je ranije izjavio da je on novac potrošio.

Ovaj slučaj otkriven je u decembru 2014. godine, a Barjaktarević je odmah uhapšen. Tužilaštvo BiH je u martu 2015. proširilo istragu na 32 radnika Centralne banke. Ta istraga još nije završena. Protiv tih osoba Agencija za istrage i zaštitu već je podnijela izvještaj tužilaštvu.

U Tužilaštvu su ranije kazali da je Bajraktarević uzeo novac kako bi adaptirao porodičnu kuću u Briješću, kupio automobil marke “nisan”, te izgradio vikendicu u selu kod Rogatice. Novac je, navodno, dijelio i prijateljima te poslovnim kolegama.

Proširena istraga

Istraga u slučaju krađe 600.000 maraka za koju je sada osuđen Nedžad Bajraktarević (39), proširena je u martu ove godine na još 32 radnika ove institucije.

Ovo je u Sudu BiH kazao tužilac Ismet Šuškić tokom ročišta za produženje pritvora Bajraktareviću.

(Glas Srpske)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender