23. 06. 2021.
EKSKLUZIVNO: Otkud medo na Pobrđu i šta je tamo tražio

EKSKLUZIVNO: Otkud medo na Pobrđu i šta je tamo tražio

Možda su izgubili bitku, ali ne i rat: Ubijeni medvjed nije onaj iz Lijevča?

Medvjed koji je u srijedu ustrijeljen u banjalučkom naselju Lazarevo, najvjerovatnije je samo jedan od onih koji su se u posljednje vrijeme “preselili” u naseljena područja, u kojima su nekim mještanima bukvalno došli na pragove kuća i štala!

Ovo su, nakon pomenute likvidacije, indirektno potvrdili i iz resornog ministarstva, izjavom da nisu sigurni da je u Lazarevu ubijen medvjed koji je prije toga danima obilazio sela u Lijevču polju!

Tako pretpostavljaju i lovci, poručujući da se golim okom vidi da je životinja koja je lutala i možda još luta Lijevčem, kudikamo krupnija od mečke koja je posjetu Banjaluci platila glavom. Po njihovim procjenama, mrki medvjed koji je prije 15 dana “osvanuo” u Novoj Topoli težak je više od 200 kilograma, dok njegova baksuzna “koleginica” iz Lazareva nije imala više od 120 kilograma.

Oči u oči

To praktično znači da Srpskom trenutno “patrolira” više medvjeda, na sreću, veoma miroljubivih s obzirom na to da, iako su se s nekim mještanima sreli oči u oči, nisu ni pokušali da ih napadnu.

Javnost je najviše upoznata s kretanjem i dobroćudnom prirodom onog koji je prije dvije sedmice viđen u selu Karajzovci, potom se preselio u Romanovce, pa napustio gradišku opštinu put Laktaša.

Naime, mrki medvjed težak oko 200 kilograma viđen je i u Riječanima kod Laktaša, odakle je nestao u nepoznatom pravcu, pa se ne zna da li i dalje obigrava oko naselja ili se zaputio prema šumi.

Nepoznato je i gdje se nastanio medo koji je početkom oktobra došao do Novog groblja u banjalučkom naselju Pobrđe. Policija i lovci su ga potjerali prema šumi, ali je i dalje neizvjesno da li se vratio u svoj brlog ili se preselio u neko drugo naselje.

Poznata je samo sudbina životinje koja je zalutala u Lazarevu, gdje je ustrijeljena uz obrazloženje da joj se “zbog nepristupačnosti terena na drugi način nije moglo prići”?!

Tačnije, pomoćnik ministra poljoprivrede Goran Zubić je, nakon što je medvjed ubijen, izjavio da zbog terena nije bilo moguće bezbjedno uspavljivanje i transportovanje životinje u njeno prirodno stanište, kako je prethodno bilo dogovoreno.

– Procedura uspavljivanja je takva da životinju najprije treba uhvatiti u klopku, a potom joj prići na 15 ili 20 metara i pucati. Međutim, zbog lokacije na kojoj se medvjed nalazio, to nije bilo moguće uraditi – ustvrdio je Zubić.

Neposredno nakon njegovog obraćanja prisutnim medijima, lovac koji je odstrijelio medvjeda sa dva hica iz puške rekao je da je to uradio sa samo metar udaljenosti od životinje?!

Nadležni su, izgleda, shvatili da je daleko jednostavnije životinju ustrijeliti, nego obezbjeđivati teren na jedan dan, kada je iz Beograda trebalo da stigne puška za uspavljivanje, a potom razbijati glavu time kako ga transportovati u šumu.

Tako su prvobitnu presudu preinačili u “smrtnu” i lovcima izdali naređenje da pucaju, uz obećanje da će “u narednom periodu sigurno nabaviti aparaturu za uspavljivanje”?!

Lovci zgroženi

Nakon akcije odstrela koja je podsjećala na scenu iz “najholivudskijeg” akcionog filma, oglasili su se i iz Lovačkog saveza RS iz kojeg su poručili da su zgroženi ovim činom!

– Ustrijeljen je medvjed koji nikog nije napao, niti je napravio neku štetu. Radimo na novom zakonu u koji ćemo uvrstiti i oružje za omamljivanje, da više ne bismo bili u ovakvim situacijama – poručio je predsjednik ovog saveza Vukašin Vojinović.

Lovci upozoravaju da je, s obzirom na njihovu pitomost, moguće da je neku od ovih životinja, još dok je bila meče, nesavjesni građanin našao u šumi i odgojio, pa je, kad mu je dosadila, jednostavno izbacio u naseljeno mjesto!

Oni ove tvrdnje objašnjavaju riječima da je mala vjerovatnoća da medvjed sa, na primjer Manjače, dođe do Banjaluke ili Laktaša i Gradiške, a da ga usput niko ne primijeti, s obzirom na to da se prilikom svake njihove posjete, dešavalo da jednostavno “osvanu” u naselju.

Đukić: Medvjed iz Lijevča bio pitom!

Lovočuvar iz Lovačkog udruženja “Lijevče”, Dragoljub Đukić, kaže za naš list da su male šanse da je u Banjaluci odstrijeljen medvjed koji je unazad petnaestak dana špartao selima Gradiške i Topole.

– Ubijena životinja je daleko manja, što se vidi čak na prvi pogled. “Naš” medvjed je na teritoriji Nove Topole posljednji put viđen u Romanovcima, 10. novembra, od kada mu se gubi svaki trag. Ne možemo sa sigurnošću tvrditi gdje se zaputio, ali pretpostavljamo da se dočepao svog prirodnog staništa. Na sreću, riječ je o pitomom primjerku, koji nije napadao ljude niti je mještanima pravio neku štetu – ističe Đukić.

(Press)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender