24. 07. 2021.
Policija pokazala građanima šta ima i šta umije (FOTO)

Policija pokazala građanima šta ima i šta umije (FOTO)

MUP Srpske: Izvještaj protiv 11 osoba iz Litvanije i 10 iz BiH

Lukač je na vanrednoj konferenciji za novinare u Banjaluci rekao da je izvještaj podnesen protiv 21 lica, od kojih je 11 iz Litvanije i 10 iz BiH.

Prema njegovim riječima, za jedno lice postoji osnova sumnje da je počinilo krivično djelo organizovani kriminal, te da je u svojstvu odgovornog lica u Balkan investment banci organizovalo kriminalnu grupu s ciljem sticanja imovinske koristi za četiri preduzeća iz BiH i jedno iz inostranstva.

“Krivična djela su počinjena na način da je prvoosumnjičeni E.N. u svojstvu odgovornog lica Balkan investment banke organizovao kriminalnu grupu od 21 lica, kojima je rukovodio s ciljem sticanja imovinske koristi za četiri privredna društva iz Republike Srpske čiji je osnivač bila Balkan investment banka i jedno preduzeće iz inostranstva”, rekao je Lukač.

Riječ je o preduzećima “Balkanika” Banjaluka sa odobrenih 16,1 milion KM, “Kapitalni projekti” Brčko sa 15,7 miliona KM, “Kvasko” Banjaluka sa 15,7 miliona KM, “Inerga” Bihać sa 15,7 miliona KM i “Ensko 165 limited UK” iz Edinburga kojem je odobreno 3,2 miliona KM kredita.

Ministar Lukač je naglasio da je svaki član kriminalne grupe izvršavao zadatke kršeći zakonske i podzakonske akte, te grubo kršeći Zakon o bankama Republike Srpske, znajući da je kreditni rizičar banke dao negativno mišljenje o dodjeli kredita bez identifikacije i obezbjeđenja sredstava za otplatu kredita.

“Na ovaj način za pet privrednih društava omogućeno je podizanje većeg broja kredita i sticanja imovinske koristi u iznosu od 56,6 miliona KM”, naglasio je Lukač.

Direktor Policije Republike Srpske Gojko Vasić rekao je da će u slučaju krivičnog gonjenja odgovornog lica koje nije u Republici Srpskoj, sud u skladu sa zahtjevima Tužilaštva odrediti pritvor licu i naložiti MUP-u Republike Srpske da za njim raspiše međunarodnu potjernicu.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender