19. 06. 2021.
Obilježen dan ulaska Srpske vojske u Banju Luku u Prvom svjetskom ratu

Obilježen dan ulaska Srpske vojske u Banju Luku u Prvom svjetskom ratu

Obilježen dan ulaska Srpske vojske u Banju Luku u Prvom svjetskom ratu

U centru Banje Luke, na platou ispred Hrama Hrista Spasitelja, danas je obilježen dan ulaska Srpske vojske u Banju Luku u Prvom svjetskom ratu. U ime institucija Grada Banja Luka, brojnim građanima i visokim gostima obratio se predsjednik Skupštine grada Banja Luka Budimir Balaban. On je podsjetio da su se okupacione sile na ovim prostorima smjenjivale gotovo pet stotina godina, sve do 1918. godine, kada je u Banju Luku ušla Srpska vojska i donijela dugo čekanu slobodu.

-Ratna vremena, od 1914. do 1918. godine, na ovom prostoru, karakterisali su masovni progoni, likvidacije civila i djece, smrtne kazne i montirani politički procesi, a naši preci su morali da idu na frontove širom Evrope. Na Aranđelovdan, 21. novembra 1918. godine, u Banju Luku dolazi svjetlost i spasenje, u grad ulazi Srpska vojska i donosi slobodu. Time se nije završila nesreća srpskog naroda na ovim prostorima. Pojavila se ponovo, 1941. godine, i to u genocidnim razmjerama. Ponovila se nesreća i početkom devedesetih godina prošlog vijeka. Opet na Aranđelovdan, ali 1995. godine, svijet je u Dejtonu priznao Republiku Srpsku kao trajnu kategoriju – rekao je Balaban.

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Milenko Savanović, naglasio je da je ulazak Srpske vojske u Banju Luku 1918. godine jedan od najznačajnijih događaja u istoriji srpskog naroda koji se nikada ne smije zaboraviti, jer predstavlja dolazak slobode nakon viševjekovnog ropstva i poniženja srpskog naroda.

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja u Vladi Republike Srbije Aleksandar Vulin, kazao je da Srbi vrijeme broje od oslobođenja do oslobođenja i da od srpskog naroda možete tražiti šta god želite, ali da nikada ne možete tražiti njegovu slobodu. On je naglasio da su Srbija i srpski narod uvijek bili na pravoj strani u svim istorijskim previranjima na ovim prostorima i da nikada nisu bili na strani zla.  Vulin je podvukao da je Srpska vojska, u naš grad 1918. godine, ušla kao pobjednička, ali ne i kao osvetnička.

Oba ministra najoštrije su osudili posljednji teroristički napad u Sarajevu kada su ubijena dvojica pripadnika Oružanih snaga BiH.

Predsjednik Udruženja potomaka i poštovalaca srpskih dobrovoljaca 1912 – 1918. godine Nebojša Kuštrinović, podsjetio je na istorijske momente iz 1918. godine, kada su trupe Srpske vojske, predvođene majorom Dragom Bajalovićem, oslobodile Banju Luku. On je naglasio da ovo udruženje ulaže velike napore da se heroji Prvog svjetskog rata nikada ne zaborave, jer kako je rekao, zaborav predstavlja ubijanje istine.

Današnjem događaju prisustvovali su učenici banjalučkih osnovnih i srednjih škola, brojni građani najvećeg grada Srpske, te visoki gosti: ambasador Republike Srbije u Bosni i Hercegovini Stanimir Vukićević, izaslanik predsjednika RS Siniša Karan, delegacija Skupštine Republike Srpske, predstavnici Grada Banja Luka, predsjednik Boračke organizacije RS Milomir Savčić i drugi gosti.

Ovaj događaj organizovan je u čast slavne Srpske vojske, koja je u Prvom svjetskom ratu izvela jedan od najvećih podviga u istoriji ratovanja – septembra 1918. godine probijen je Solunski front, što je dovelo do kapitulacije Austro-Ugarske, Bugarske i Njemačke. Srpska vojska je za samo 45 dana prešla oko 500 kilometara i 1. novembra 1918. oslobodila Beograd, zatim najveći dio BiH, da bi, konačno, 21. novembra, ušla u Banju Luku i oslobodila je austrougarske okupacije. U proboju Solunskog fronta, te solobođenju Srbije i BiH, u sastavu Srpske vojske učestvovalo je i oko 25.000 dobrovoljaca iz BiH.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender