27. 11. 2020.
SIPA izvršila pretres u Širokom Brijegu

SIPA izvršila pretres u Širokom Brijegu

SIPA: Intenzivna istraga o terorističkom napadu

“U cilju zaštite interesa dalje istrage u ovom predmetu, u ovoj fazi ne možemo iznositi druge informacije u javnost”, rekla je portparol Sipe Kristina Јozić.

Ona je napomenula da će o rezultatima istrage javnost biti informisana kada ona bude završena.

Pripadnici Sipe juče su ispitali Muhameda Mecu, zeta napadača Enesa Omeragića koji je ubio dvojicu vojnika Oružanih snaga BiH, nakon čega je, po naređenju Tužilaštva BiH, pušten na slobodu.

Sipa je Mecu ispitala zbog mogućnosti da je na određeni način uticao na Omeragića.

Federalna televizija prenijela je da je Muhamed Meco 2013. godine boravio u Siriji, odakle se, zajedno sa drugim simpatizerima “Islamske države” vratio krajem 2013. godine.

Meco je 2008. godine uhapšen u velikoj antiterorističkoj akciji, te je tri mjeseca proveo u pritvoru kao dio grupe Rijada Rustempašića koga su sumnjičili za planiranje napada na međunarodne institucije. Meco je oslobođen svih optužbi i pušten iz pritvora.

Rustempašić je 2011. godine osuđen na četiri godine.

Ministar bezbjednosti BiH Dragan Mektić potvrdio je da je Omeragić bio u kontaktu sa Muhamedom Mecom i da je moguće da je bio pod njegovim uticajem.

Vehabija Enes Omeragić ubio je u srijedu, 18. novembra, u sarajevskom naselju Rajlovac pripadnike Oružanih snaga BiH Nedeljka Radića i Armina Salkića, te ranio Dževada Ljukovca, nakon čega je izvršio samoubistvo.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender