03. 12. 2020.
Savjet bezbjednosti jednoglasan: Zajedno protiv ISIS-a

Savjet bezbjednosti jednoglasan: Zajedno protiv ISIS-a

Savjet bezbjednosti jednoglasan: Zajedno protiv ISIS-a

Svih 15 članova Savjeta bezbjednosti UN glasao je za usvajanje rezolucije koju je predložila francuska.

Rezolucija “poziva zemlje članice koje imaju kapacitete da to učine da preduzme sve neophodne mjere … na teritoriji pod kontrolom ISIL … u Siriji i Iraku.”

IS “predstavlja globalnu i jedinstvenu prijetnju međunarodnom miru i bezbjednosti”, navodi se u rezoluciji.

Rusija je u više navrata pozvala na akciju da se obuzda finansiranje terorista a predsjednik Rusije Vladimir Putin otkrio je u ponedeljak da teroristi primaju sredstva iz 40 zemalja.

Ambasador Sirij u UN, Bašar Jafari, rekao je kako je rezolucija morala biti usvojena odavno i usvajanje prokomentarisao riječima: “Dobrodošli svi koji ste se konačno probudili i došli u klub boraca protiv terorista.”

U međuvremenu, Rusija nastavlja svoj rad na nacrtu rezolucije u kojoj predlaže međunarodnu vojnu kampanju za borbu protiv islamske države. Sadašnji tekst je ažurirana verzija dokumenta podnijetog 30. septembra.

Tekst naglašava potrebu za koordinacijom vojne akcije sa vladama zemalja u kojima se vrše anti-terorističke aktivnosti.

Ambasador Rusije u UN, Vitalij Čurkin rekao je da Moskva radi na tome da nacrt rezolucije bude usvojen uskoro.

Čurkin je takođe naglasio da je kratkovido od nekih članova SBUN to što pokušavaju da blokiraju nacrt rezolucije Rusije o borbi protiv terorizma .

“Vjerujemo da je pokušaji nekoliko članova Savjeta bezbjednosti UN da blokiraju naš rad na projektu politički kratkovid . Ne možete se boriti protiv terorista a sa druge strane praktično sarađivati s njima “, rekao je Čurkin .

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender