22. 06. 2021.
Čovječe, ne ljuti se: Internet aplikacija prepoznaje vaše raspoloženje

Čovječe, ne ljuti se: Internet aplikacija prepoznaje vaše raspoloženje

Čovječe, ne ljuti se: Internet aplikacija prepoznaje vaše raspoloženje

Milorad Dodik je prilično neutralan političar, ali pomalo tužan. To kažu rezultati nove internet aplikacije koja na fotografijama prepoznaje osnovne emocije kod ljudi. Ukoliko lice nekog političara pokazuje strah ili gađenje, aplikacija ih momentalno prepozna.

Podaci kažu da je i lider najveće opozicione stranke, Mladen Bosić, takođe neutralan, ali sa pomalo prezrivim izrazom lica. Kao neverbalno oružje za zbunjivanje političkih protivnika najvjerovatnije koristi mješavinu tuge i radosti, koje mu crte lica nedvosmisleno odaju. Čini se da bivšem SDS-ovcu Nenadu Stevandiću prija izlazak iz stranke. Aplikacija kaže da je on srećan čovjek.

“Postoje stvari koje su ljudima urođene kad nešto objašnjavaju, to je dio njihove DNK, dio njihovog habitusa, nastupa – ali postoje i stvari koje se moraju naučiti vezano za neverbalnu komunikaciju jer se poruke šalju i riječima, i govorom tijela i pogledom”, kazao je Nenad Stevandić, potpredsjednik Narodne skupštine RS.

Pogled Dragana Lukača definitivno pokazuje da je najljući i najnamrgođeniji političar. Koju god fotku da postavite, internet aplikacija pokazuje sve same nule u rubrikama “iznenađenje” i “strah”. Itekako je ljuta i Aleksandra Pandurević. Samo što joj lice na fotkama podjednako pokazuje strah, čak i tugu. Milenko Savanović je, kaže aplikacija, neustrašiv, ali, povremeno i pomalo tužan ili ljut.

“Kada je u pitanju komunikacija i moj verbalni nastup, u tom smislu dobrim dijelom mi pomažu moje asistentkinje koje su u informisanju, Branka i Maja, ali uglavnom ja neke stvari sam osmišljavam”, izjavio je Milenko Savanović, ministar rada i boračko invalidske zaštite u Vladi RS.

Bar po fotografijama, Dušanka Majkić ima dobre razloge da bude srećna. Za razliku od nje, Željka Cvijanović je tužna, ponekad strašljiva, ili ljuta. Lice Mladena Ivanića na fotografijama odražava prezir ali i tugu. Diplomirani komunikolog Iva Đudurović kaže da bi rezultati sigurno bili drugačiji da političari paze na neverbalnu komunikaciju.

“Oni nam često neverbalnom komunikacijom poručuju da sami ne vjeruju o ono što govore i da nisu sigurni u ishod obećanja koja daju”, istakla je Iva Đudurović, komunikolog.

Ako je suditi po obrađenim rezultatima na fotografijama ministara, Majkrosoftovu aplikaciju pod hitno bi trebalo predstaviti i Vladi Srpske. Tako bi ministri povremeno mogli sami sebe da kontrolišu i da se ubuduće češće osmjehuju, bez obzira uzvikuje li fotograf: “Ptičica”.

Od 16 ministara rijetki su oni koji se na fotografijama smiješe. Sa druge strane, više od pola kabineta je namrgođeno u javnim nastupima. Naša istraživanja su pokazala da je čak jedan ministar na fotografijama stalno začuđen.

Možete i sami da provjerite kako radi ova zanimljiva aplikacija, i šta kaže o vašim emocijama, ili možda emocijama drugih političara, ovdje.

(ATV)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender