23. 06. 2021.
Fejsbuk ”priznao” Kosovo, ali ne cijelo

Fejsbuk ”priznao” Kosovo, ali ne cijelo

Fejsbuk ”priznao” Kosovo, ali ne cijelo

Peticija koju je, pre pet dana, pokrenula Albanka iz Tirane, Ljavdi Zumberi, završena je sa 14.870 ukupno prikupljenih potpisa i nije poznato da li će se u međuvremenu promeniti domeni i za druge gradove na KiM-u. Ipak, neki od njih su i dalje pod domenom Srbije, kao što je slučaj sa Kosovskom Mitrovicom.

“Od sada na vašoj lokaciji na Fejsbuku prikazivaće se ‘Priština, Kosovo’, a ne Srbija. Hvala vam na podršci i uživajte u svojoj društvenoj mreži,” stoji od večeras na Internet stranici peticije koju je pokrenula Zumberi.

Iako je na Fejsbuku i dalje dostupna mogućnost “čekiranja” u Prištini koja je pod domenom Srbije, kada se objavi “čekiranje” jasno se navodi da je Priština pod domenom Kosova. Međutim, čekiranje u Kosovskoj Mitrovici je i dalje moguće pod domenom Srbije.

Zumberi je 16. novembra pokrenula peticiju sa ciljem da se, kako je tada navedeno, prikupi 5 000 potpisa. U tekstu peticije je, između ostalog, tada istaknuto da je “Kosovo priznalo 105+” zemalja, te da se “zahteva od Fejsbuka da to poštuje.” Pismo sa peticijom poslato je i Marku Cukerbergu.

Dva dana kasnije, organizatori peticije “NoKosovoUNESCO” su, takođe, pokrenuli svoju kontra-kampanju, to jest, novu peticiju. Oni u svojoj kontra-kampanji – otvorenoj peticiji, zahtevaju da Fejsbuk vrati srpsko pismo na sve znamenitosti i mape ove društvene mreže na teritoriji Kosova i Metohije. Ova peticija ima 1.800 potpisa.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender