28. 11. 2020.
Predsjednik Srpske: Niti su svi Srbi ”četnici”, niti su muslimani teroristi

Predsjednik Srpske: Niti su svi Srbi ”četnici”, niti su muslimani teroristi

Predsjednik Srpske: Niti su svi Srbi ”četnici”, niti su muslimani teroristi

“Borbe protiv terorizma u BiH nema bez saradnje sa Bošnjacima muslimanima i zato je veoma važno da pružimo ruku i da ne nasijedamo na onu priču da je svaki Srbin četnik, a svaki musliman Bošnjak islamski terorista”, rekao je Dodik u emisiji “Sedmica” Radio Beograda.

Neophodno je, kaže predsjednik Republike Srpske, da obezbijedimo koordinaciju sa Islamskom zajednicom u BiH, ali i sa svim svjesnim osobama u bošnjačkom narodu.

Potrebno je, ukazuje Dodik, i da bošnjački političari koji prihvate tu borbu, moraju terorizam kvalifikovati kao takav.

Dodik kaže da je očekivao da terorističkih akata u BiH bude više neposredno poslije rata, ali se to, dodao je, očito nije dogodilo.

Prema njegovim riječima, terorizam je globalni problem i on je motivisan radikalnim islamom.

Dodik dodaje da je zato u BiH on nešto složeniji jer u toj zemlji živi značajan broj sljedbenika radikalnog islama – evidentiranih 350 ljudi i još, kako je rekao, onih neevidentiranih i onih koji su otišli da ratuju za te radikalne pokrete.

“Kada se vratite na neko ranije vrijeme, pojam tih radikalnih vjerskih fanatika na bazi islama bio je daleko od nas i od ovih prostora sve dok prećutno, uz podršku Zapada i preko Hrvatske u BiH nije ušlo 4.500 mudžahedina, koji su tu formirali specijalnu jedinicu ‘El Mudžahid’, koja je vršila ogromne zločine po istom principu i načinu kao što su ovi današnji, ali su tada bile odsijecane srpske glave”, rekao je Dodik i istakao da se inostrani mediji tada time nisu bavili, jer je ‘satanizacija Srba bila u trendu’.

I tu je, ističe Dodik, jedina veza između terorizma u BiH i Dejtonskog sporazuma s obzirom na to da u tom dokumentu piše da svi strani ratnici moraju biti ekspedovani iz BiH.

“Naravno da to nije učinjeno i naravno da su oni ostali tu i da su svi zločini terorizma koji su se kasnije dešavali – od Njemačke, Madrida, Vašingtona, Londona, pa preko ‘Šarli Ebdoa’ do Pariza – imali vezu i polazište u BiH”, ističe Dodik.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender