24. 11. 2020.
Brisel okovan strahom liči na sablasni grad (VIDEO)

Brisel okovan strahom liči na sablasni grad (VIDEO)

Brisel okovan strahom liči na sablasni grad (VIDEO)

Evropski savjet odlučio je da otkaže većinu sastanka koji nisu od ključnog značaja zakazanih za 23. novembar a Evropska komisija pozvala je službenike da rade od kuće, što nekima liči na kapitulaciju pred terorističkim prijetnjama koje su Brisel, grad sa 1,2 miliona stanovnika, pretvorile u sablasni grad.
Metro u glavnom gradu Belgije ne radi već treći dan, na ulicama se vidi tek poneki autobus ili automobil, škole su zatvorene, gradom patroliraju policajaci i vojnici.

Posebno su jake snage bezbjednosti oko evropskih zgrada u Briselu.

Za vikend su bioskopi, koncertne dvorane, muzeji, prodavnice i mnogi restorani u Briselu bili zatvoreni pa su neki komentarisali da prestonica Evropske unije počinje da liči na kalifat u Siriji.

Savjet je podigao nivo uzbune na “narandžasti” sa “žuti”, kao mjeru predostrožnosti, što odgovara belgijskim maksimalnom nivou uzbune 4.

Ipak, kako su najavili zvaničnici EU, ministri finansija zone evra danas će biti na sastanku u Evropskom savjetu u istočnom delu Brisela. Ostali sastanci na nivou EU biće otkazani.

Komisija je saopštila da njen nivo uzbune ostaje “žuti” ali poziva osoblje na “fleksibilno radno angažovanje”.

Belgijski ministar unutrašnjih poslova Žan Žambon (Jan Jambon) rekao je 23. novembra za javni servis RTL da će se “istraga nastaviti dok se problem ne riješi”, s obzirom na “neposrednu pretnju” od terorističkih napada.

Kako piše EurActiv.com, utisak je da je Brisel opkoljen strahom, za razliku od Pariza, gdje građani, kako izgleda, brane svoj način života i poslije pariskog masakra.

Kako se navodi, vrhovni briselski rabin rekao je da su za vikend sinagoge u Briselu bile zatvorene prvi put od Drugog svijetskog rata.

“Strahujemo od napada poput onih u Parizu, gde bi više ljudi istovremeno izvelo napade na različitim lokacijama”, rekao je 22. novembra novinarima belgijski premijer Šarl Mišel (Charles Michel).

Moguće mete su tržni centri i javni prevoz, kazao je Mišel dodajući da će vlada dodatno pojačati prisustvo policije i vojske u gradu.

Belgijski ministar unutrašnjih poslova istakao je da terorista Salah Abdeslam nije jedina bezbjednosna prijetnja.

“To je prijetnja koja ide dalje od jedne osobe. Tražimo više ljudi. Zato je takva koncentracija resursa ne jednom mjestu”, dodao je Žambon.

I NATO, najjači svetski vojni savez, u svom sedištu u sjeveroistočnom dijelu Briselu prilagodio je rad uslovima neposredne opasnosti od terorističkih napada koju su proglasile belgijske vlasti.

Kako piše agencija AP, jedan zvaničnik NATO, koji nije ovlašćen da daje saopštenja za javnost i tražio je da ostane anoniman, kazao je da je nekim službenicima rečeno da rade od kuće, kao i da su posjete sedištu NATO spolja zakazane za danas otkazane.

U subotu (21. novembra), nakon što su belgijske vlasti podigle stepen uzbune na maksimalnih 4, službenicima NATO savjetovano je da se uzdrže od korišćenja javnog prevoza i posjeta mjestima masovnog okupljanja. Zvaničnik je rekao i da je NATO podigao svoj stepen uzbune ali da “sjedište Alijanse radi”.

“I dalje smo oprezni i preduzimaju se sve neophodne mjere da se osigura bezbjednost našeg osoblja i prostorija” kazao je taj zvaničnik NATO.

Britanski premijer Dejvid Kameron (David Cameron), koji je danas sa francuskim predsednikom Olandom odao poštu žrtvama terorističkog napada u koncertnoj sali Bataklan u Parizu, rekao je da će ove nedjelje od parlamenta tražiti odobrenje da se Britanija pridruži snagama predvođenim SAD koje izvode vazdušne napade na ekstremiste ID u Siriji.

Prije dvije godine Kameronov prijedlog da Britanija učestvuje u napadima u Siriji nije prošao u parlamentu i zato premijer nije bio spreman ni da uputi takav prijedlog dok ne bude siguran da će biti izglasan.

Inače, britansko Kraljevsko ratno vazduhoplovstvo (RAF) učestvuje u vazdužnim udarima u Iraku.

Kameron je takođe ponudio na korišćenje za akcije protiv ID britansku vazdušnu bazu na Kipru.

Govoreći poslije sastanka sa Olandom, Kameron je rekao da su se Britanija i Francuska složile da pojačaju saradnju u borbi protiv terorizma. Kameron se založio i za bolju saradnju širom EU kada je riječ o razmjeni podataka sa ciljem zaustavljanja ekstremista.

U međuvremenu je američki predsjednik Barak Obama (Barack) kazao da je najmoćnije oružje za borbu protiv ekstremističkih grupe ID da pokažemo “da se ne plašimo”.

Obama je juče rekao da neće odustati od putovanja u Pariz na pregovore UN o klimi početkom decembra i pozvao je ostale svjetske lidere da urade isto.

“Mislim da je od ključnog značaja za svaku zemlju, svakog lidera, da pošalje signal da zločini nekoliko ubica neće sprečiti svijet da se bavi vitalnim stvarima”, istakao je Obama, prenijela je agencija AP.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender