19. 06. 2021.
Saobraćaj otežan zbog snijega

Saobraćaj otežan zbog snijega

Posljedice prvog snijega: Autobus juče sletio u jarak na Starčevici

Kako “Glas Srpske” nezvanično saznaje radi se o liniji 14b koji saobraća na relaciji Autobuska stanica – Borik – Starčevica, prevoznika “Central”. Na sreću, nije bilo ni povrijeđenih, niti je pričinjena šteta. Uplašeni putnici su morali da nastave put pješice, a autobus je ostao “zarobljen” u snijegu sve dok grn nije došao da očisti put.

Mještanka naselja Starčevica Jovana Malić, koja do posla putuje ovim autobusom kaže da je morala da pozove taksi.

” Čekala sam autobus u Tuzlanskoj ulici, od osam do devet časova. Neko od prolaznika je rekao da uzalud čekamo, jer je autobus sletio s puta nedaleko od groblja na Starčevici. Kada sam vidjela da se ni nakon sat vremena autobus ne pojavljuje pozvala sam taksi”, rekla je Malićeva.

Dodala je da ovo nije prvi put da autobusi preskaču linije po lošem vremenu te da zbog toga putnici kasne na posao.

Padavine su prestale u toku dana, a napadali snijeg se pretvorio u bljuzgavicu koja je otežavala kretanje vozila, dok su pješci pored klizavog trotoara morali paziti da ne budu “okupani” vodom iz lokvi. Ogorčena je i S. Mihajlović koja je istakla da osim glavnog puta ništa bilo očišćeno.

“Trotoari su prekriveni nakvašenim i ugaženim snijegom zbog kojeg jedva hodamo. To nije ništa novo, naše putare snijeg iznenadi i krajem novembra”, rekla je Mihajlovićeva.

Reakcije mještana Obilićeva na pitanje da li su zadovoljni kako je prvi snijeg u njihovom naselju očišćen nisu bile pozitivne. Uglavnom su odgovarali da samo treba pogledati kako izgleda ovo naselje i da je sve jasno.

” Izašla sam vani tek popodne i dvoumila sam se da li će mi biti potrebne gumene čizme. Sada mi je drago što sam ih obula jer kroz ovu vodu ne bih mogla proći”, rekla je mještanka ovog naselja koja nije željela da se predstavi.

U naselju Ada mještanin Nekrile Džervanović je rekao da imaju sreće što je snijeg prestao padati.

“Glavna saobraćajnica kroz naselje se očisti, a sporedne rijetko. Nisam primijetio da je grtalica prošla kroz moju ulicu”, rekao je Džervanović i dodao da se vidi da je ulica puna ugaženog i mokrog snijega.

U seoskim mjesnim zajednicama kažu da juče nisu imali većih problema. U MZ Goleši su rekli da su glavne saobraćajnice prohodne. Slične informacije smo dobili i u mjesnim zajednicama Bronzani Majdan, te Saračica.

Iz Odjeljenja za komunalne i stambene poslove i poslove saobraćaja su rekli da je zimska služba potpuno spremna za rad, da su nabavljene dovoljne količine soli i organizovani nadzorni timovi i dežurstva. Tehnički direktor “Čistoće” Milan Plavšić je rekao da se njihove ekipe na terenu od subote u 20 časova te da je juče 15 vozila uklanjalo snijeg.

“Sve saobraćajnice koje su u našoj nadležnosti su prohodne, a pokrivamo Bulevar, Centar, Borik, Rosulje, Novu varoš, Rosulje, Paprikovac, Lazarevo te Mišin han, Potkozarije, Veriće i Čokorska polja”, dodao je Plavšić.

Obaveze građana

Građani su dužni da uklanjaju snijeg i led ispred svojih stambenih zgrada.

Slično je i sa vlasnicima i korisnicima poslovnih prostora koji snijeg moraju uklanjati uz objekat u širini od najmanje dva metra. Osim toga, moraju da uklanjaju snijeg i led sa krovova zgrada ako predstavljaju opasnost za pješake i vozila.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender